Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 12 juli 2017

Koffieleuten opgelet! Jij als koffielover leeft langer blijkt uit onderzoek

Zonder een kop koffie kun jij je dag niet goed starten. Maar als je eenmaal een paar slokken van het zwarte goud achter je kiezen hebt, lijkt de wereld een veel mooiere plek. En nu blijkt dat koffie jou niet alleen gelukkiger maakt (en laten we eerlijk wezen: ook een beter mens, want je bent ineens een stuk attenter als je koffie hebt gedronken), maar er ook voor zorgt dat jij langer leeft dan alle niet-koffieleuten.

Ja, koffiedrinkers hebben meer kans op een lang leven. Is dat nou geen mooi nieuws om de dag mee te beginnen? Pak er een bakkie pleur bij en lees rustig verder.

Uit twee omvangrijke Europese en Amerikaans onderzoeken, die deze week gepubliceerd zijn in het vakblad Annals of Internal Medicine, blijkt dat koffie ervoor zorgt dat je langer leeft. Dat resultaat bereik je al met één bakkie troost per dag, maar met drie kopjes koffie bereik je het beste resultaat.

Voor het Amerikaanse onderzoek werden gegevens van 185.000 Amerikanen twintig jaar lang bestudeerd. In het Europese onderzoek gaat het om ruim een half miljoen mensen uit tien landen die zestien jaar werden gevolgd. Er werd geteld hoeveel deelnemers overleden en aan welke aandoening en koppelden dat aan de hoeveelheid koffie die de proefpersonen dronken.

Koffie is écht het zwarte goud

Koffie blijkt een waar wondermiddel. Je voelt je niet alleen beter als je een cappuccino, een espresso of een doodnormale zwarte bak op hebt, koffie helpt ook nog eens tegen hart-en vaatziekten en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel (maag-darm-lever). Daarnaast hebben koffiedrinkers ook minder kans op diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten.

Hoe dat kan? Koffiedrinkers hebben een gezondere lever en minder ontstekingsstoffen in hun bloed. Opmerkelijk: aan caffeine ligt het niet, want ook met een decafé-verslaving heb je gezondheidsvoordeel. Waarschijnlijk komt het doordat koffie een bron is van polyfenolen. Dit zijn stoffen die invloed hebben op je gezondheid.

Begin daarom je dag gewoon heerlijk met een kop koffie. Het zal je leven beter maken.

Lees dit ook: Lichte energiedrank-verslaving? Dit doet het drankje met je lichaam

Reageer op artikel:
Koffieleuten opgelet! Jij als koffielover leeft langer blijkt uit onderzoek
Sluiten