Emma Toussain
Emma Toussain Food 9 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Koken met vino: 3x recepten met wijn in de hoofdrol

Wijn is niet alleen een drankje om te proosten, maar ook een veelzijdig ingrediënt dat je kunt gebruiken in de keuken om heerlijke gerechten te bereiden. Van sauzen tot stoofschotels en desserts, wijn voegt een complexe smaak toe aan je gerechten en kan ze naar een hoger niveau tillen. Dus, haal die kurkentrekker tevoorschijn en laten we samen wat culinaire perfectie creëren met deze heerlijke recepten die je kunt maken met wijn.

Cheers!

Coq au Vin

Coq au Vin is een klassiek Frans gerecht dat kip gestoofd in rode wijn combineert met spek, champignons en uien. Het resultaat is een rijke en smaakvolle stoofpot die perfect is voor een speciale gelegenheid of een gezellig diner. Begin met het bruin bakken van spek in een grote pan, voeg dan de kip toe en bruin aan beide kanten. Voeg uien, wortels en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens rode wijn, kippenbouillon, tijm en laurierblaadjes toe. Laat het geheel sudderen op laag vuur tot de kip gaar is en de smaken goed zijn vermengd. Serveer met aardappelpuree of knapperig brood om de saus op te dweilen. Yum!

Risotto met witte wijn en parmezaanse Kaas

Risotto is een comfortabel en romig rijstgerecht dat perfect is als bijgerecht of als hoofdgerecht. Vaak wel machtig, dus pas op als je het vooraf eet. Kan zijn dat je al snel vol zit 😉 Met een beetje witte wijn en Parmezaanse kaas kun je een extra diepe smaak toevoegen aan je risotto. Begin met het smelten van boter in een pan en voeg gehakte uien toe. Bak ze tot ze zacht zijn en voeg dan Arborio rijst toe. Bak de rijst kort tot het glazig is en voeg vervolgens een scheutje witte wijn toe. Laat de wijn absorberen en voeg dan een soeplepel hete kippen- of groentebouillon toe. Laat de bouillon absorberen en herhaal dit proces tot de rijst gaar is. Voeg op het einde geraspte Parmezaanse kaas toe en roer goed door. Serveer met extra kaas en een snufje zwarte peper voor een smaakvolle en hartverwarmende maaltijd.

Zalm in witte wijnsaus

Vis en wijn zijn een perfecte combinatie, en deze zalm in witte wijnsaus is geen uitzondering. Het is een eenvoudig gerecht dat snel klaar is, maar toch indruk maakt met zijn delicate smaken. Begin met het bakken van zalmfilets in een pan met een beetje boter of olijfolie tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn. Haal de zalm uit de pan en voeg fijngehakte sjalotjes en knoflook toe. Bak tot ze zacht zijn en voeg dan witte wijn en kippenbouillon toe. Laat het geheel sudderen en voeg dan room en verse dille toe. Zó lekker. Eet smakelijk!

Maak je eigen home spa met deze 5 fijne sheetmasks