Redactie
Redactie Body & Mind 24 nov 2019

Waarom een koolhydraatarm dieet niet werkt – aldus een voedingscoach

Je valt van de ene dieethype in de ander en je hebt ongetwijfeld gehoord over het koolhydraatarm dieet. Maar werkt dit dieet wel? We hebben nieuws voor je, volgens personal trainer en voedingscoach Graeme Tomlinson is dat níet het geval.

Ook als je wil afvallen heb je koolhydraten nodig in een verantwoord patroon. Graeme gelooft er in ieder geval niet in dat koolhydraten per definitie slecht zijn en hij gelooft niet in een koolhydraatarm dieet.

Een koolhydraatarm dieet werkt niet

Grote kans dat je veel negatieve dingen over koolhydraten hebt gehoord, maar Graeme is van mening dat het heus niet allemaal slecht is. Het beperken van de hoeveelheid koolhydraten die je eet kan helpen bij het afvallen, maar dat is slechts een klein deel van de succesformule.

“Pizza, pasta, chips, brood en gebak vallen allemaal in de categorie van ‘Eet het niet omdat het koolhydraten bevat en je dus dik zult worden’. Maar als we de exacte ingrediënten in dergelijk voedsel onderzoeken, kunnen we meteen beweren dat koolhydraten niet de enige boosdoeners zijn tijdens het afvallen. Een koolhydraatarm dieet werkt dus niet per definitie”, aldus de personal trainer.

Een rekensom

Graeme vertelt dat per gram vet er 9 calorieën zijn. Slechts 4 calorieën per gram zijn eiwit en koolhydraten. “Daarom zal de aanwezigheid van eiwit en vet (via extra ingrediënten) in voedsel de calorische waarde ervan verhogen. De caloriebalans bepaalt de voedingswaarde voor het lichaam. Niet de koolhydraten.”

Hij vertelt verder dat groenten en fruit voornamelijk uit koolhydraten bestaan. Is dit dan ook ‘ongezond’ voor je? Nee. Niet alles waar koolhydraten in zitten maken je dik en dat is belangrijk om te onthouden.

Hoe kun je gezond en blijvend afvallen?

Een koolhydraatarm dieet werkt volgens Graeme dus niet. Maar wat kun je wel doen om op een gezonde manier blijvend af te vallen? Het geheim is volgens het creëren van een negatieve energiebalans. Dat wil zeggen: het verbranden van meer energie dan je verbruikt, ongeacht je koolhydraatinname.

Klinkt simpel, toch? Wanneer je koolhydraten compleet schrapt ontstaat er volgens de coach een calorietekort en daarvoor ga je uiteindelijk compenseren. Het leidt niet tot een gewichtsafname. Hetzelfde geldt ook als je mindert in vet en eiwitten.

Meer lezen?

Manners

Reageer op artikel:
Waarom een koolhydraatarm dieet niet werkt – aldus een voedingscoach
Sluiten