Redactie
Redactie Body & Mind 19 jan 2020

Waarom je koolhydraten helemaal niet hoeft te skippen als je gezonder wil leven

Ben je het nieuwe jaar begonnen met de gedachte dat je gezonder wil leven en misschien zelfs wil afvallen? Dan denk je misschien dat je alle koolhydraten uit je leven moet schrappen. Maar niets is minder waar, want een koolhydraatarm dieet is niet nodig. Je kunt er gewoon van blijven genieten.

Vind je het heerlijk om vers brood te eten en is de Italiaanse keuken je lievelings? Dan zit je waarschijnlijk helemaal niet op een dieet te wachten. En zelfs als je een paar kilo wil afvallen heb je geen dieet nodig. Waarom? Met effectieve aanpassingen in je leven en in je eetpatroon kun je namelijk gezonder worden. En ja, hierbij kun je koolhydraten eten.

Waarom je prima koolhydraten kunt eten als je wil afvallen

Het idee dat koolhydraten slecht is, zit al lange tijd in het hoofd van menig mens. Maar als jij op vrijdagavond lekker wil borrelen kan dat prima, zonder dat je compleet je eetpatroon verstoort. Je geliefde carbs kun je gewoon blijven eten als het aan diëtist Sian Porter ligt.

“Mensen moeten weten dat niet alle koolhydraten hetzelfde zijn. Het is juist het soort, kwaliteit en type koolhydraten in ons dieet dat belangrijk is.” In plaats van een suikervrij dieet wordt aangeraden om je maaltijden te laten bestaan uit zetmeelrijke koolhydraten.

Zetmeelrijke carbs

“Er zijn sterke bewijzen dat vezels, die je vindt in volkoren versies van zetmeelrijke koolhydraten, goed zijn voor je gezondheid.” Een voorbeeld van zetmeelrijke koolhydraten die je kunnen helpen bij afvallen zijn aardappelen en volkoren versies van brood, pasta en rijst.

Ook Dr. Mike Roussell is van mening dat je koolhydraten niet compleet hoeft te skippen als je wil afvallen. “Diëten zijn geen one size fits all. Verschillende hoeveelheden koolhydraten werken voor verschillende mensen. Er zijn zelfs onderzoeken die dat bewijzen.”

Met andere woorden, dat een vriendin van jou veel gewicht kwijtraakt door koolhydraatarm te eten, hoeft niet automatisch te betekenen dat je hetzelfde resultaat boekt. Als je echt de behoefte voelt om af te vallen, kun je het beste een diëtist of andere professional om hulp vragen. Zo kun je jouw eetpatroon precies afstemmen op jouw lichaam en jouw doelen.

Waarvoor heb je koolhydraten nodig?

Om nog even terug te komen op de vraag waarom je koolhydraten nodig hebt, zelfs als je wil afvallen: heb je er al aan gedacht dat dit een goede bron van energie is voor je lichaam? De juiste koolhydraten zijn weer een bron van vezels. Tot slot bevatten koolhydraten per gram minder calorieën dan vet. Bovendien is het heel lastig om het compleet uit je eetpatroon te verbannen.

Ja, waarschijnlijk lukt het je wel om minder suiker tot je te nemen. Maar vergeet niet dat je lichaam energie haalt uit de goede koolhydraten. Als je bewuster wil eten en wil weten wat je precies tot je neemt kun je dit het beste bespreken met een voedingsexpert.

Meer lezen over afvallen?

Reageer op artikel:
Waarom je koolhydraten helemaal niet hoeft te skippen als je gezonder wil leven
Sluiten