Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 27 juli 2017

Bucketlist: Kopenhagen is een stad naar je hart

Kopenhagen is een fantastische stad die heel erg upcoming is. Beautify's Rosa heeft er gewoond en ze deelt graag haar ervaring.

Ikzelf heb er een half jaar gewoond en werd verliefd op dit fijne stukje Denemarken. Het voelt vertrouwd en de ‘hygge’ is overal. Dit is waarom je Kopenhagen zeker weten moet bezoeken:

1. Het is lekker dichtbij en je voelt je er thuis

In ongeveer een uur vlieg je naar het noorden en ben je in de hoofdstad van Denemarken. Super dichtbij, dus. Direct voelde ik mij er als een vis in het water. De mensen zijn vriendelijk (ook al kost het wat tijd om echt vrienden met ze te worden), de taal klinkt vreemd maar leuk, het design is er fantastisch en het eten lekker.

Ook al is het er niet vaak warm (iets kouder dan Nederland), dankzij de kleurrijke invloeden ben je altijd vrolijk. Als je er even een weekendje tussenuit wilt, dan is Kopenhagen echt perfect, omdat het ook niet te groot is en het lekker dichtbij Nederland is.

2. Hygge staat hoog in het vaandel

‘Hygge’ is één van de woorden die ik er als eerste leerde. Een woord dat voor alle Denen van levensbelang is. De Deen kan de betekenis maar moeilijk uitleggen. Het staat voor iets als gezelligheid. Deze gezelligheid zie je overal terug: er wordt altijd getracht een fijne en warme sfeer te creëren. Denen hechten waarde aan plekjes met kaarsen en kussens, om het zo comfi mogelijk te maken.

Daarbij mogen familie en vrienden niet ontbreken. Inclusief lekker eten en drinken. Iets wat ze er maar al te graag doen. Naast dat de leefomstandigheden in Denemarken als één van de beste ter wereld wordt gezien, speelt hygge ook een grote rol bij het niveau van geluk bij de Denen.

3. Nyhavn

Één van de meest ‘hygglige’ plekken van Kopenhagen is toch wel Nyhavn: ‘Nieuwe Haven’. De kleurrijke huisjes zijn prachtig en je kunt er op de kade genieten van je wijntje of biertje. Vooral in de zomer rukken de Denen uit naar deze plek. Om kosten te besparen nemen ze zelf bier mee en gaan langs de rand van het water zitten. In de winter kun je er gløgg (een soort glühwein) drinken en zijn er verschillende marktjes.

4. Fietsen

Nog een reden om je er helemaal thuis te voelen: fietsen doet iedereen. Een omafiets zul je daarentegen niet zo snel tegenkomen, maar hey, dit is wel heel fijn. Het fietsen is er erg veilig, er zijn speciale fietspaden en iedereen steekt netjes hun hand uit en wacht voor het rode licht. Ook de bakfiets is er zeer bekend.

Kopenhagen kent wel een aantal heuvels, wat wij Nederlanders niet echt gewend zijn. Ook is het normaal om een charmant mandje voorop de fiets te hebben of een helm te dragen. veiligheid en gemak boven alles. Een fiets huren kan ook, er zijn namelijk witte fietsen die door de hele stad staan en die je met je creditcard kunt huren. Eigenlijk kun je overal fietsen huren en het is de perfecte manier om de stad te verkennen.

5. Het heeft meer zonuren dan Nederland

Ja, je zult het misschien niet denken als je naar het noorden gaat. Maar het is echt waar: Denemarken kent meer zonuren dan Nederland. In de maanden juni tot en met augustus schijnt de zon er gemiddeld 745 uur. Diezelfde periode zijn dat ‘maar’ 590 gemiddeld in Nederland.

Er heerst een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers vrij koel zijn. Winters zijn niet extreem koud. Ook al vond ik die noordenwind echt snijdend. De zomers zijn net als bij ons mild en in de winter regent het er veel. Het is er vaak zo’n twee a drie graden kouder dan bij ons. Maar zodra de zon er is, zijn alle Denen buiten en wordt er weer gezorgd voor enorm veel ‘hygge’. Je trouwens ook naar het strand, want ja, Kopenhagen heeft een strand.

6. Tivoli

Middenin Kopenhagen vind je een heel groot en prachtig pretpark dat werd gebouwd in 1843. Het behoort daarmee tot het culturele erfgoed van Denemarken. Hans Christian Andersen en Walt Disney hebben dit pretpark vaak gezocht. Wellicht hebben ze hier inspiratie opgedaan voor hun eigen sprookjes.

Vraag een Deen of ze een jaarpas hebben voor dit park en bijna iedereen zegt ‘ja’. Het is namelijk echt niet alleen voor kinderen bedoeld. Je kijkt er je ogen uit, alles is prachtig versierd en ’s avonds wordt het park verlicht door miljoenen lampjes. Er zijn heel veel eetkraampjes en er is regelmatig live muziek. Ook de bekendere artiesten als Zara Larssen en ook Tiësto treden hier op. Op zaterdagavond rond middernacht wordt er een vuurwerkshow gegeven en deze is fantastisch, al zeg ik het zelf.

7. Lekker eten en drinken

Ook al is het duur, de Denen houden van lekker eten en drinken. Vooral drinken, want ook hier gaan ze tot in de late uurtjes door met feesten in kroegen of fancy clubs. Ja, van een koude Carlsberg houden ze hier wel. Maar ook het eten is er culinair. Een van ’s wereld beste restaurants vind je hier: Noma. Waar een behoorlijke wachtlijst is. Het is erg duur, dus wees niet getreurd: er zijn nog meer opties.

In Kopenhagen houden ze van deeg, brood, zoetigheid. Bakkerijen vind je er in overvloed en maken de allerlekkerste (zoete) broodjes. Elke Deen houdt ervan. In de middag eet je smørrebrød, een snee roggebrood met heerlijk dik beleg zoals vis, vlees of salade. De allerlekkerste vind je bij een overdekte markt, de Torvehallerne. Als het mooi weer is kun je hier lekker buiten zitten en van allerlei soorten keukens proeven. Vergeet niet de Deense hotdog te proeven. Hij is goddelijk.

8. Cultuur

Het beeld van De Kleine Zeemeermin is niet het enige dat Kopenhagen te bieden heeft. Hans Christian Andersen, die het sprookje bedacht, is overal in de stad te vinden. De Denen zijn er trots op. Als het mooi weer is kun je langs het huis varen waar hij geboren is en vaar je langs huizen die geïnspireerd zijn op Amsterdam. Wederom voel je je thuis.

Breng ook een bezoekje aan Cristiania, ook wel het vrijheidsdorpje van Kopenhagen genoemd. Hier leven veel ‘hippies’, je koopt er zelfgemaakte producten bij marktjes en er wordt zelfs anoniem wiet verkocht. Het is ‘gedoogd’ in dit gebied. Je hoeft er zeker niet bang te zijn, dit is juist een heel bijzonder cultureel stukje van Kopenhagen, waar vrijheid key is.

9. Shoppen

Kopenhagen is een walhalla van Scandinavisch design. Je vindt er de mooiste warenhuizen vol dure merken, maar ook vintage vinden de Denen mooi. Kijk maar eens om je heen: elke Deen ziet er tiptop uit. Erg kleurrijk zijn ze niet gekleed, modieus zeker wel. Als je van simpel houdt, dan ben je hier aan het juiste adres. Kopenhagen heeft heel veel ‘eigen merken’ met de meest prachtige kleding, sieraden of interieurspulletjes.

10. Betalen is er super makkelijk

Wat mij betreft lopen de Denen een stukje voor op ons. Niet alleen op gebied van gezondheidszorg, onderwijs en design. Ook het betalen is er super makkelijk. In Denemarken betalen ze natuurlijk met de kroon, maar dat maakt voor ons niets uit. Je kunt overal giraal betalen.

Zelfs bij een hotdogkraampje op de hoek van de straat is het mogelijk. Bezoek je een vintagemarkt? Je hoeft geen cash bij je te hebben: bij de meeste kraampjes betaal je gewoon met MobilePay. Een app waarmee je geldbedragen direct kunt overmaken via het telefoonnummer dat gekoppeld is aan het bankrekeningnummer.

11. Je mag bier drinken op straat

Gezelligheid kent geen tijd. Zoals ik al zei, wanneer het mooi weer is, zijn alle Denen buiten te vinden. Ze chillen in het park, op het water, of in elkaars voortuin. Jongeren gaan bijvoorbeeld naar een van de vele bruggen die de stad heeft en drinken daar biertjes uit blik. Lekker mensen kijken terwijl je chillt in het zonnetje en niet eens een boete krijgt voor het drinken op straat. Het is perfect.

Het ecosysteem is er trouwens ook top. Op blikjes zit statiegeld. Daarom zie je bijna nergens vuil. Of je verzamelt ze zelf en levert ze in bij de supermarkt, of een dakloze vraagt of hij jouw blikje mag hebben. Win-win situatie, toch?

Kortom, Kopenhagen is een stad naar je hart. Ik ga er nog regelmatig naartoe en voel me er enorm thuis. Go, go, go!

LEES OOK: Zwemmen in de magische Mexicaanse grotten hoort écht op je bucketlist

Reageer op artikel:
Bucketlist: Kopenhagen is een stad naar je hart
Sluiten