Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 26 jul 2015

Ruzie met je lover? 4 x waarom koppels die ruzie maken vele malen gelukkiger zijn

Break up to make up zeggen ze ook wel 's toch? Ieder stel maakt wel eens ruzie. En degene die dat niet doen, die liegen óf ze zitten in een broer zus relatie waarin ze alles maar oké vinden.

Ondanks dat het nooit een leuk moment is als jullie elkaar verbaal aanvallen, is het wel een teken van jullie liefde. In een ruzie laat je je gevoelens zien, kom je voor jezelf op, komt er energie vrij en maken jullie de passie tussen jullie kenbaar.

Het begint vaak met een kleine opmerking of irritatie, dan worden jullie stemmen harder en agressiever, je voelt de woede in je opborrelen en hij ook. Jullie staan recht tegen over elkaar. Het vuur in jullie ogen, en het ene na het andere argument vliegt om je oren. Op en neer, heen en weer, jullie zijn het niet eens. En dat mag hij weten ook.

Geen enkele relatie zal altijd over rozen gaan. Zelfs de grootste liefdesverhalen maken hun diepe dalen mee. Dat is niet voor niets. Iedereen is op zoek naar een liefde die je verslindt, je opeet, tot in het diepste van je ziel gaat, alles van je neemt, maar ook alles geeft, een liefde die tot de maan gaat en weer terug, je in je hart raakt, en waar je altijd naar zal blijven verlangen. Een liefde die hoger is dan het hoogste punt wat je ooit zal bereiken, een liefde die verder gaat dan de wereld breed is, een liefde die tot op je bot gaat en een liefde waarbij je voelt. Continu.

En die gevoelens zijn ook wel eens boosheid, of bijna haat. Maar haat en liefde liggen dicht bij elkaar. En dit is waarom dat helemaal niet erg is:

1. Jullie proberen tenminste samen te vechten voor een toekomst

Je kunt onmogelijk iedere dag alles goed en leuk vinden aan je lover. Er zijn soms kleine dingetjes waar je je aan irriteert, of iets wat hij consequent ‘fout’ doet. Hoe dan ook, er zal altijd iets komen op jullie pad dat niet leuk is. Waar jij je aan irriteert. Of hij bij jou. Je hebt dan twee keuzes, of je laat het, of je zegt er wat van. Stelletjes die dit soort dingen laten sluimeren zijn ten dode opgeschreven.

Je kunt veel beter je kleine irritaties uitspreken, meteen. Als je het laat, en je irriteert je iedere dag weer, zal dat je gevoel van liefde gaan overschaduwen. Met het resultaat dat jij uiteindelijk je spullen pakt en vertrekt. Als je het durft te zeggen, hem durft te confronteren op een goede manier, en er een ruzie voor over hebt om de irritaties uit de weg te ruimen, dan vecht je tenminste voor al het goede dat nog komt.

2. Jullie voelen nog steeds intens veel voor elkaar

Als je ontzettend gek op elkaar bent, en hij doet iets wat jij niet zo leuk vindt, dan zou er een emotie bij je los moeten komen. Boosheid, agressie, teleurstelling, verdriet. Op het moment dat hij iets naars doet en die emotie blijft uit, dan is er stront aan de knikker. Want relaties waarin de ander je niets kan schelen, dat zijn geen vruchtbare relaties.

Dat jullie ruzie maken, er gevoelens loskomen en jullie vol passie tegenover elkaar staan, dat heeft te maken met jullie liefde ten opzichte van elkaar. Waarschijnlijk zonder dat de ander het echt zo bedoelt maakt hij namelijk iets bij je los. Hij doet wat met je. Met je hart, met je hoofd en met je lichaam. Ook al moet je even door de ruzie heen, jullie vlam brandt nog steeds.

3. Jullie groeien dichter naar elkaar toe

Je maakt ruzie en daarna maak je het weer goed. En na ieder dal volgt er weer een piek. Zoals je moeder zei: ‘Na regen komt zonneschijn’. Je leert door deze ruzies je lover steeds beter kennen. Je leert wat zijn standpunten zijn, waar zijn irritaties liggen, wat hij wel en niet aan jou waardeert, en hoe hij op bepaalde situaties reageert.

Maar ook tijdens het goedmaken groeien jullie dichter naar elkaar toe. In een ruzie komen er heftige emoties los. Als jullie die nog eens loslaten in bed tijdens de goedmaakseks heb je grote kans dat het vuurwerk er vanaf spat. En daardoor worden jullie alleen maar hechter.

4. Jullie zijn tenminste geen geranium stel

Het geranium stel. Een stel dat wegkwijnt achter een wit gehaakt gordijntje en een bloempotje. Je snapt wat we bedoelen toch? Als er nooit wat tussen jullie gebeurt, en jullie een vlakke lijn hebben als je de relatie in een lijn zou moeten uitdrukken, wat is dan de lol nog?

Je zou zeggen dat het hartstikke relaxt is als jullie nooit woorden hebben, maar dan gebeurt er ook vrij weinig. En dat gaat na een heleboel jaren écht vervelen. Soms wil je spanning, actie in de taxi en in lichterlaaie worden gezet. En daarom is een potje ruzie helemaal niet erg.

Reageer op artikel:
Ruzie met je lover? 4 x waarom koppels die ruzie maken vele malen gelukkiger zijn
Sluiten