Een reden om van de winter te houden: kou helpt je afvallen

De winter is niet altijd even fijn. De kou die door je kleren heen snijdt, je statische haar, je droge huid. Maar voordat je de winter op je lijstje zet als minst favoriete seizoen, hebben wij een reden om iets meer van de winter te houden.

De University van Californië heeft namelijk recentelijk ontdekt dat je sneller afvalt in de kou. Als je een tijdje in de kou blijft, worden je proteïne levels in je lichaam verhoogt. Dat zorgt er weer voor dat er meer ‘bruin vet’ wordt aangemaakt. Bruin vet verbrandt energie, wat helpt om af te vallen.

De onderzoekers geven aan dat ons lichaam minder bruin vet aanmaakt dan vroeger. Dat komt omdat we tegenwoordig allerlei moderne middelen hebben om in een aangename temperatuur te zitten. Denk aan de verwarming bijvoorbeeld. Hierdoor maakt je lichaam minder bruin vet aan en komen we sneller aan. De onderzoekers hebben mensen vergeleken vanuit Finland die buiten werkten versus mensen die binnen aan het werk waren. De mensen die buiten in de kou aan de slag waren hadden meer bruin vet in hun lichaam.

Ja leuk dat bruine vet, maar helpt het echt? Ja. De onderzoekers hebben mensen met veel bruin vet en weinig bruin vet op een vet dieet gezet. De mensen die meer bruin vet in hun lichaam hadden kwamen 30% minder aan dan de mensen die dat niet hadden.

Kortom, doe de verwarming vandaag een tandje lager en zorg dat die proteïne levels omhoog gaan. Onderzoekers geven aan dat deze ontdekking fijn nieuws is in de strijd tegen obesitas bijvoorbeeld. Als ze een manier vinden in de toekomst om deze levels te kunnen verhogen zonder kou, zou dat heel veel mensen erg helpen.

Reageer op artikel:
Een reden om van de winter te houden: kou helpt je afvallen
Sluiten