Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 25 apr 2017

Cool! Mensen die in een koude kamer slapen zijn gezonder

Ben jij iemand die het liefst slaapt zonder kleren met het raam open? You go girl! Want dan ben jij waarschijnlijk gezonder dan iemand die met een pyjama aan slaapt. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen het beter voor jouw gezondheid is, als de kamertemperatuur van jouw slaapkamer tussen de 15 en 19 graden is.

Ja, wie had dat gedacht: naakt en koud slapen is het beste voor jouw lichaam. En daarmee bedoelen we jouw gehele lichaam: van je brein tot jouw huid. Hou jij absoluut niet van koud slapen? Goed nieuws: het zal langzaam wennen.

Baby it’s cold outside

Het lijkt een heerlijk excuus om onder de warme dekens te gaan liggen met dit herfstachtige weer, maar het is juist goed om er lekker gebruik van te maken. Nu hoef je echt niet gelijk het gehele raam open te gooien, want face it: hagel hoef je niet in je bed, maar de verwarming wat lager zetten maakt al een wereld van verschil.

Je hebt minder kans op diabetes

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die in een koudere omgeving slapen minder kans hebben op het krijgen van diabetes. Wetenschappers hebben vier maanden lang de suikerspiegel van twee groepen mensen getest, waarbij de ene groep in een warme slaapkamer sliep en de andere in een koudere.

Mensen die in de koude kamer sliepen hadden een hoger percentage van de goede vetten, waarbij de andere groep een lager percentage hiervan hadden. Daarnaast verbrandden de koud-slapers meer vet overdag. Zowel de goede vetten als het hogere percentage vetverbranding dragen bij aan een kleinere kans op diabetes.

Je blijft er jonger uit zien

Melatonine is een anti-age hormoon dat zodra het donker wordt in z’n werking gaat. Het lichaam reageert hierop door af te koelen, waardoor het hormoon zijn werk kan doen. Als jij in een te warme slaapkamer ligt, kan het hormoon zich niet goed ontwikkelen en daardoor zal het anti-age effect minder zijn.

Daarnaast reageren ook de groeihormonen op deze lichaamstemperatuur verlaging. Groeihormonen zijn, naast de melatonine, een belangrijke hormoon om er zowel jonger uit te zien als te voelen. Snel de verwarming omlaag.

Je valt er gemakkelijker van in slaap

Zodra je gaat slapen, gaat je lichaamstemperatuur omlaag. Als je in een te warme kamer ligt lukt dit niet, waardoor het lichaam overuren moet maken om jouw lichaamstemperatuur op gewenste temperatuur te krijgen. Hierdoor blijf je langer wakker en voel je je rusteloos. Voortaan als je ligt te woelen, zet even een raampje op een kiertje. Dan ben je binnen no time lekker aan het snurken.

Naakt slapen is beter

Het koelt jouw lichaam namelijk af en het is nu wel duidelijk dat dit bevorderlijk is voor de slaap. Maar daarnaast houdt het ook jouw cortisollevel laag. En een laag cortisollevel betekent een lager stress level en minder kans op zwaarder worden. Go naked.

En als kers op de taart: naakt samen slapen is absoluut ook bevorderlijk voor je relatie. Huid op huid contact zorgt voor een intiemere relatie, waarbij jullie individuele gezondheid en psyche vooruit gaan.

Voortaan lekker naakt genieten van het briesje op je huid. Slapen in je blote kont is lekker en gezond. Dat rijmt.

Wij denken dat je dit ook wilt lezen: 12 x waarom het heerlijk is om met je lover te slapen

Reageer op artikel:
Cool! Mensen die in een koude kamer slapen zijn gezonder
Sluiten