Kun je geen hap door je keel krijgen ’s ochtends? Dit is waarom

Je lover kauwt gerust een paar boterhammen weg als hij pas drie minuten wakker is. Je wéét dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar het lukt je echt niet. Je mond voelt droog en je maag lijkt te protesteren als je 's ochtends iets wilt eten. Hoe kan dat toch?

Het enige waar je zin in lijkt te hebben is koffie of thee. Het liefst sla de rest van het ontbijt over, dan kun je bovendien langer in je bed dommelen. Je weet dat we gaan zeggen:‘doe het niet’. Om je een beetje te helpen te begrijpen waarom je niet aan eten moet denken als je net wakker bent, hebben we drie oorzaken op een rijtje gezet.

Je hebt ’s avonds veel gegeten

Misschien heb je vlak voor je ging slapen nog wat gesnackt. Of je hebt jezelf flink volgepropt gisteravond in de pizzeria. Misschien was een voorgerecht, een hele pizza en een toetje tóch een beetje te veel van het goede. De meningen over hoe slecht het is om ’s avonds te eten verschillen. De algemene regel: zo lang je maar niet meer calorieën eet dan je nodig hebt.

Het is je biologische klok

Volgens onderzoekers van de Oregon Health & Science University en Harvard, zorgt je biologische klok er voor dat je ’s ochtends niet zo veel trek hebt en ’s avonds juist meer. Dat komt omdat je lichaam weet dat je ’s nachts niets zult eten. Het is eigenlijk een overblijfsel uit de tijd van onze voor-voor-voorouders.

LEES OOK: 9 tekenen dat jij ab-so-luut geen ochtendmens bent

Het zijn je hormonen

Voedingsdeskundige Bridget Bennett legt aan Elite Daily uit hoe dat zit. Volgens de expert scheidt je lichaam verschillende hormonen uit om wakker te worden en op te staan. Behalve dat deze hormonen je energie geven, zorgen ze er ook voor dat je bloedsuiker stijgt. Deze hormonale schommeling kan er voor zorgen dat je in de ochtend echt totáál niet aan eten moet denken. Je kunt zelfs een beetje misselijk zijn ’s ochtends.

Hm, een smoothie dan maar?

Reageer op artikel:
Kun je geen hap door je keel krijgen ’s ochtends? Dit is waarom
Sluiten