Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 1 juli 2017

Bewezen: Liefde is enorm verslavend en je gaat er raar van doen

Je kan niet stoppen met denken aan hem, je hebt totaal geen eetlust en 's nachts lig je wakker van het fantaseren over jullie toekomst: het lijkt wel alsof je verslaafd bent aan zijn liefde. Love is a drug is dan ook niet voor niets het leven in geroepen, want je kan écht verslaafd zijn aan de liefde.

Je bent jezelf niet als je verliefd bent. Nou ja, dat wil zeggen: je doet rare dingen in de naam der liefde. Als je helemaal hoteldebotel bent van iemand, zal je door het vuur en teruggaan om voor diegene te zorgen. En dat is helemaal niet gek. Sterker nog, het komt omdat jij simpel weg verslaafd bent aan de liefde. En dit is wetenschappelijk bewezen.

Verslaving

Je kent het gevoel vast wel: ongeacht dat je hem deze ochtend nog hebt gezien ben je nu al aan het aftellen tot je hem weer ziet. Je hunkert daarmee naar zijn lichaam, lippen en liefde, en dit neemt een deel van jouw ‘normale’ gedrag over. Dit is één van de kenmerken van een verslaving: hunkeren naar het product en daardoor jezelf anders gaan gedragen.

Het is jouw brein

Dat jij dit gevoel zo ervaart komt door een abnormaal proces dat zich in jouw brein afspeelt op het gebied van het beloningscentrum. Zo krijg je van de liefde een sterk beloningssignaal en dit gevoel werkt verslavend. Dit kan je vergelijken met high worden, waarbij mensen steeds weer terugkomen om het fijne gevoel van high weer te ervaren. En het maakt dan niet uit hoe je het verkrijgt, als je het maar krijgt.

Gevaarlijk

Ongeacht dat het de beste verslaving ever lijkt, kan de liefde toch een beetje gevaarlijk zijn. Deze verslaving kan namelijk ook leiden tot het vast zitten in relaties waar je eigenlijk het genot al niet meer uithaalt, of zelfs soms tot het stalken van personen.

Geniet, maar geniet met mate zou je haast zeggen. Och, zo lang jij jouw gezonde verstand gebruikt, kan de liefde geen kwaad. Verliefd zijn is gezond en hiervan word je ook gezonder. Maar té is nooit goed. Alhoewel die ene man gewoon echt té lekker kan zijn.

Dit wil je ook lezen: Waarom je nooit mag opgeven als je écht van iemand houdt

Reageer op artikel:
Bewezen: Liefde is enorm verslavend en je gaat er raar van doen
Sluiten