Jorine Beemster
Jorine Beemster Life 21 nov 2018

Aha! Dus dit is de reden waarom we soms lachen op ongepaste momenten

Ken je dat? Dat je tijdens het horen van een slecht bericht begint te glimlachen? Het is niet dat je het grappig vindt om te horen, in tegendeel, maar toch verschijnt er ineens zo’n verkrampt lachje op je gezicht. En als iemand je dan wijst op je gezichtsuitdrukking schaam je je natuurlijk dood.

Als een vriendin je vertelt over haar stuk gelopen relatie. Probeer dan maar eens uit te leggen dat je het écht wel erg voor haar vindt, ondanks dat je mondhoeken een ander verhaal lijken te vertellen.

Lachen op ongepaste momenten

Ondanks dat het een onvoorspelbaar verschijnsel is, lijkt het toch redelijk normaal te zijn. Het heeft zelfs een naam: inappropriate effect, een ongepaste reactie.

Laten we bij het begrip empathie beginnen. Want wat is dat nou eigenlijk precies? Heel simpel uitgelegd: je brein imiteert de acties en gevoelens van een ander. Als je bijvoorbeeld aan een Napoleon snoepje denkt, dan ontstaat er activiteit in je brein. Het brein zorgt ervoor dat we ons gaan inbeelden hoe dat snoepje smaakt en welk effect de zure smaak ervan op je tong heeft. Waarom doet ons brein dit eigenlijk?

Egoïsme

Hier is een reden voor, namelijk: egoïsme. Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand heel ziek wordt van een bepaald drankje, dan weet je dat jij dat drankje niet gaat drinken. Maar andersom ook: als jij iemand ziet genieten van een pizza, wil jij die pizza ook eten. Het is dus een handig overlevingsmechanisme.

Soms is het nuttig om je empathie uit te zetten. Heb je wel eens bij nieuwsberichten het idee dat het veel te heftig voor je is? Dat is zo’n moment dat je je empathie beter uit kunt schakelen. Het kan namelijk best pijnlijk en energie vretend zijn om je in te leven in een ander. Daarom heeft de evolutie ervoor gezorgd dat er een rem is op de hoeveelheid empathie die je voelt voor andere mensen.

Maar waarom lach je dan als je iets ergs hoort? Waarschijnlijk is het een afweerschild tegen negatieve emoties van anderen. Je beschermt jezelf dus eigenlijk tegen iemand anders zijn pijn. Door te lachen doorbreek je de drama-spiraal. Het is een manier van omgaan met negatieve emoties.

Empathie kun je uitschakelen

Om misverstanden uit de lucht te halen: iedereen heeft de capaciteit om empatisch te zijn. Maar we kunnen kiezen of we dit aan of uit zetten. ‘Kan dat?’ Denk je nu misschien. Dat kan zeker en het is zelfs gezond. Het laat zien dat je goed kunt functioneren.

Dat ongemakkelijke lachje op je gezicht laat niet zien dat je niet meeleeft of geen empathie voelt. Je voelt het juist wel degelijk en misschien zelfs té erg. Je weet alleen niet goed hoe je met dit gevoel moet omgaan en daarom krijg je een eng lachje.

Reageer op artikel:
Aha! Dus dit is de reden waarom we soms lachen op ongepaste momenten
Sluiten