Lianne Görtz
Lianne Görtz Life 16 okt 2018

Dit is voor iedereen die vriendinnen aan de andere kant van het land of wereld heeft wonen

Tot precies één maand geleden, woonde ik in het zuiden van het land. Constant werd ik omringd door gezellige zachte g's van mijn lieve vriendinnen. Nu ik in het noorden van het land woon, is de steenworp afstand tussen mijn woonplekje en hun huisjes uitgegroeid tot een drie uur durende wereldreis. Misschien zit jezelf ook in een soortgelijke situatie. Hoe ver jullie ook van elkaar af wonen, geen afstand kan tussen jullie vriendschap komen. En dit is waarom.

Toen ik nog dagelijks op Limburgs grondgebied stond, kon een filmpje of terrasje pakken altijd op dezelfde avond nog geregeld worden. Binnen een half uurtje kon je toch wel op de plaats van bestemming zijn. Ook als we spontaan zin hadden in een avondje stappen, stonden we binnen no time met een glaasje wijn in onze handen boys te spotten in de club. En te dansen natuurlijk.

Maar tijden veranderen. Na de middelbare school koos iedereen een andere opleiding in een andere stad. En na de studeerperiode afgesloten te hebben, koos ik ervoor om mijn geluk in Amsterdam te zoeken.

De reden daarvoor: In het zuiden kan ik niet helemaal doen wat ik het liefste doe. De ‘keerzijde’ van die keuze is dat de afstand tussen mijn nieuwe woonplekje en mijn vriendinnen uit het zuiden ineens meer dan het dubbele werd. Veel meer zelfs. Maar als het goed zit tussen jou en je vriendinnen, is een lange-afstandsvriendschap absoluut niet erg.

Een lange-afstandsrelatie heeft geen keerzijde

We hebben het geluk dat we tegenwoordig omringd worden door sociale media. Even vertellen hoe je dagje was, kun je via WhatsApp, Facebook, FaceTime of Skype doen. Juist omdat jullie zo ver van elkaar af wonen, zul je vaker en meer met elkaar praten. Jullie zullen je ook niet meer altijd met dezelfde dingen bezighouden, waardoor je juist alles aan elkaar wilt vertellen. Bovendien zien jullie elkaar niet meer zo vaak.

Hoewel een Datumprikker ook weer niet nodig is, gaat afspreken niet meer zo vlotjes als eerst. Maar als jullie elkaar weer zien, voelt het weer alsof jullie kortgeleden nog samen waren. Er zijn geen akward momenten of wat dan ook. Je voelt je gewoon op je gemak, omdat je zo’n fijne en goede band met elkaar hebt.

En hoe meer moeite jullie ervoor doen, hoe belangrijker jullie vriendschap is

En die band wordt alleen maar sterker. Want hoe langer je zo ver van elkaar af woont, hoe meer moeite je zult gaan doen om je vriendschap in stand te houden. En hoe meer moeite jullie ervoor doen, hoe meer dat een teken is dat jullie je vriendschap belangrijk vinden. Want als de vriendschap niet heel veel voorstelt, zou je er niet zoveel energie in stoppen.

Kortom, vriendschappen waarvoor je een paar uurtjes reist, worden alleen maar sterker en hoeven helemaal niet te verwateren. Mits jullie er energie en moeite in stoppen natuurlijk.

Voor mijn vriendinnen betekent het in ieder geval een gezellig dagje uit in Amsterdam als ze op bezoek komen. Gezellig met een zachte g, dat dan weer wel.

Dit vind je vast ook een leuk artikel om te lezen: 8 x dingen die je echt alleen met je beste vriendin kunt doen
lange-afstandsvriendschap

Reageer op artikel:
Dit is voor iedereen die vriendinnen aan de andere kant van het land of wereld heeft wonen
Sluiten