Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 23 juli 2017

Binnenkort een lange reis maken? Zo bereid je je goed voor

Ga jij binnenkort backpacken of lang reizen en zie je door alle voorbereidingen even het bos niet meer? Dan hebben we hier een aantal tips op een rijtje staan waarmee jij zonder stress op reis gaat. Deze acht tips helpen jou met het voorbereiden van jouw lange reis.

1. Zorg dat je paspoort geldig is

Voor sommige landen heb je een paspoort nodig dat op moment van vertrek minstens een half jaar nog geldig is. Andere landen hebben weer een ander beleid, maar check dit absoluut even voordat je vertrekt. Zou ook zo stom zijn als je daar bent en je kan niet meer terug, of ze laten je niet het land in. Hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn kan je navragen bij de ambassade van het desbetreffende land.

2. Zorg voor een goede backpack

Als jij besluit te gaan backpacken, is het handig dat je dan ook een goede backpack tot jouw beschikking hebt. Je draagt immers je gehele leven op jouw rug en daarom is een beetje kwaliteit geen overbodige luxe. Ons broertje Outdoor Manners heeft de perfecte checklist uitgeschreven waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een backpack. Let er bijvoorbeeld op dat jouw backpack meerdere compartimenten heeft en dat het goed waterafstotend is. Ook is het fijn om te letten op de juiste pasvorm, want als de tas niet bij jouw lichaam past, dan heb je kans op blessures. En onthoud de vuistregel: goedkoop is duurkoop.

3. Haal de juiste vaccinaties

Ruim voorafgaand aan jouw vertrek is het van belang dat jij checkt welke vaccinaties je nodig hebt om het land te mogen betreden. Je lichaam is ingesteld op het westerse leven en daarmee niet automatisch bestand tegen bepaalde bacteriën. Daarom is de juiste medicatie van belang, zodat jij niet het ziekenhuis hoeft te bezoeken tijdens jouw avontuur.

4. Doe een seizoenscheck

Kijk voorafgaand even naar wat voor weer normaal is in de tijd dat jij een bepaald land gaat bezoeken. Zo kan het namelijk zo maar zo zijn dat jij in het regenseizoen aankomt, of dat het in bepaalde delen van het land toch best wel koud is. Zorg er daarom altijd goed voor dat je de juiste kleding en schoeisel bij je hebt, want reken maar dat je je ongelukkig voelt als je met de verkeerde kleding aankomt.

5. Heb bepaalde kennis van de taal

Nu hoef je de taal niet vloeiend te leren, maar het is wel handig om bepaalde zinnen alvast op te slaan. En nee, niet alleen ‘2 bier, alsjeblieft’, maar ook zinnen als ‘Waar is het ziekenhuis’ of ‘Waar kan ik pinnen’. Schrijf ze op een papiertje en stop ze binnen handbereik, zodat je er nooit om verlegen zit.

6. Laat iemand zicht hebben op je bankaccount

Het kan je zo maar gebeuren dat het fout gaat met bepaalde transacties of dat je geen internet hebt om iets over te maken. Daarom is het absoluut aan te raden om iemand die jij vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid, zicht te laten hebben op jouw bankaccount. Bellen kan namelijk bijna altijd en zij kunnen een hoop voor je regelen als jij in de bush-bush staat.

7. Laat iemand je post verzorgen

Je weet nooit wat voor een post je ontvangt tijdens jouw reis. Daarom is het belangrijk dat iemand dit voor je in de gaten houdt, in het geval dat je iets moet regelen of betalen. Een huisgenoot, buurvrouw of ouder is daarom best handig om zo nu en dan in jouw appartementje te laten loeren, op zoek naar post.

8. Wees onvoorbereid voorbereid

Natuurlijk is een goede voorbereiding erg belangrijk. Overdrijf dit alleen niet en laat een hoop op je afkomen. Veel reislanden zijn ingesteld op backpackers en daarom is het niet moeilijk om een overnachting te vinden. Wel één gouden tip: neem condooms mee. Wat dat betreft kan je niet voorbereid genoeg zijn natuurlijk.

En natuurlijk het allerbelangrijkste: genieten, genieten, genieten. Het is super tof dat jij zo’n verre en lange reis mag maken en dat zal je je hele leven bij blijven. Reken maar dat je veel leert, een hoop nieuwe mensen ontdekt en veel feestjes meepakt. Wat is het leven toch mooi.

LEES OOK: Waarom je écht wijs wordt van een paar maanden reizen

Reageer op artikel:
Binnenkort een lange reis maken? Zo bereid je je goed voor
Sluiten