Renée
Renée | LinkedIn Travel 26 november 2019

Bucketlist goals! Als je altijd al naar Lapland hebt willen gaan wil je deze belangrijke informatie alvast doornemen

Als je denkt aan een vakantiebestemming, dan komt er vast een zonnige bestemming op je netvlies. Ergens met mooi blauw water en zand zo reflecterend dat je een zonnebril moet dragen. Maar wie eens anders wil en het niet erg vindt om de kou op te zoeken, raden we aan om Lapland te bezoeken. Deze bijzondere bestemming staat hoog op menig bucketlist.

In dit artikel delen we een aantal zaken en veelgestelde vragen met je. Wanneer kun je het beste Lapland bezoeken? En hoe kom je er eigenlijk? Hoe prijzig is het? Lees snel verder.

Welke landen vallen onder Lapland?

Laat je niet misleiden door de naam Lapland. Het is geen land, maar een geografisch gebied verspreid over verschillende landen. Je vindt dit winterse paradijs in de noordelijke gebieden van maar liefst vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is handig om hier rekening mee te houden voordat je je reis en tickets boekt.

Wat is de beste reistijd voor Lapland?

Zie je een tripje naar winterwonderland zitten en wil je het in ieder geval één keer in je leven gezien hebben? Dan is het altijd goed om te kijken naar wat de beste reisperiode is. Een goede reistijd is in ieder geval ergens tussen half december en half april.

Vooral januari schijnt bijzonder te zijn: het is nog niet zo koud als in februari en het wordt ook niet helemaal licht. De zon komt niet verder dan de horizon. Het is niet helemaal donker, maar ook niet licht. Het licht weerkaatst op de sneeuw, waardoor het er extra magisch uitziet. Vanaf begin maart is het langer licht.

Goed om te weten: de temperaturen schommelen in deze maanden vaak tussen de -5 graden Celsius en -15 graden Celsius.

excursies in lapland
Unsplash

Wat kun je in Lapland doen?

Een reis naar dit wondere stukje wereld is heel anders dan de gemiddelde strandvakantie. Want wát kun je eigenlijk allemaal doen in Lapland? De keuze is reuze, want er zijn ontzettend veel excursies te boeken. Hierbij een aantal opties die je op jouw programma kunt zetten:

  • Huskytocht
  • Noorderlicht bekijken
  • IJsvissen
  • Sneeuwscootersafari
  • IJsgrotten bezoeken
  • Sauna’s bezoeken

Als je specifiek komt om het Noorderlicht te zien, is het altijd de vraag wanneer je het beste Lapland kunt bezoeken. Er is niet per se één antwoord op te geven. Wat we wel weten is dat je in de wintermaanden de grootste kans hebt om het fenomeen te aanschouwen, dus dat is een goede om rekening mee te houden.

Hoe kom je er en hoelang duurt een vlucht?

Met TUI kun je een directe vlucht naar Lapland boeken, maar ook met Transavia kun je meerdere keren per week direct vliegen op Lapland. TUI vliegt op Ivalo, Kittilä en Kuusamo. Transavia brengt je naar vier bestemmingen in Lapland: Kuusamo, Kittilä, Rovaniemi en Ivalo. Een directe vlucht duurt nog geen drie uur.

noorderlicht lapland
Unsplash

Hoeveel ben je kwijt aan een reis naar Lapland?

Voor je een reis naar Lapland boekt wil je ongetwijfeld weten hoeveel geld jullie hiervoor moeten sparen. Je hebt vast van anderen gehoord dat het een dure bestemming is, maar je kunt het uiteraard zo duur maken als je zelf wil. Het dagelijkse leven is in ieder geval niet veel duurder dan hier in Nederland.

Je betaalt uiteraard wel extra voor de excursies die je graag wil doen. Het ligt er maar net aan hoe luxe de reis wordt die je boekt. Als je gek bent op wijntjes drinken met vrienden en familie willen je wel alvast waarschuwen dat deze prijzen hoger liggen vanwege de accijnzen op alcohol.

Zolang je niet per se oud en nieuw wil vieren en een beetje om het hoogseizoen boekt, kun je zo honderden euro’s besparen op je reis naar (Fins) Lapland. Prijzen beginnen vanaf zo’n €400 per persoon, maar dan heb je een heel goede deal. Houd rekening dat de gemiddelde reis vanaf €700 begint voor enkele dagen. Het ligt er ook aan of je van plan bent om een groot deel van Lapland te bezoeken of dat je het bij een (kleine) week houdt.

Welke taal wordt hier gesproken?

In Fins Lapland wordt Fins gesproken, wat voor Nederlanders helaas een moeilijke taal is om te leren. Als je een woordje over de grens spreekt red jij je hierzelf overigens prima in het Engels of soms zelfs Duits. Daar hoef je je dus niet druk om te maken.

Welke kleding neem je mee naar Lapland?

Met temperaturen ver onder het vriespunt is het belangrijk om de juiste kleding mee te nemen op je reis naar winterwonderland. Bij de excursies krijg je altijd de nodige bescherming, maar verder wil je zelf in ieder geval genoeg laagjes dragen om je lichaam warm te houden in de kou.

Als je wintersportkleding hebt komt dit goed van pas. Daarnaast wil je een goede jas, schoenen, muts en handschoenen meenemen om jezelf te beschermen tegen de kou. Alles wat waterafstotend en waterdicht is, is je grote vriend tijdens deze reis. Vergeet niet om thermoshirts en -leggings in te pakken als extra laagje onder je kleding.

Meer over reizen:

Lapland.nlZoover

Reageer op artikel:
Bucketlist goals! Als je altijd al naar Lapland hebt willen gaan wil je deze belangrijke informatie alvast doornemen
Sluiten