Last van een trillend ooglid? Het mysterie is ontrafeld

Het is zó irritant. Een trillend ooglid. Je wordt er enorm gek van. Komt het door stress? Ben je ziek? Heb je een spasme? Het mysterie wordt ontrafeld. Haal opgelucht adem, je lijdt niet aan een enge ziekte, maar je kunt er wél iets tegen doen. Dit is waarom jij soms zo'n vervelend kwaaltje hebt.

Het mysterie wordt opgelost. Eindelijk krijg je antwoord op je prangende vraag: waarom trilt mijn ooglid? Haal opgelucht adem. Gelukkig is er niets ernstigs met je aan de hand.

Zenuwachtig

Het kan zo zijn dat wanneer je zenuwachtig bent, je energie opslaat. Als je je inspant dan voel je dat je spieren gespannen zijn, ze staan paraat. Maar, als de energie er niet uitkomt blijft de spanning in je lichaam. Dit noemen we onrust, het trillen is een manier om de spanning kwijt te raken.

Belangrijk sollicitatiegesprek gehad? Zenuwachtig voor een tentamen? Of gebeurt er op dit moment iets anders in je leven wat je als spannend ervaart? Die spanning wordt opgebouwd. Maar dit gebeurt niet eerst in je spieren maar juist eerst in je gedachten. Je denkt na over hoe je hetgeen waar je zenuwachtig voor bent gaat uitvoeren. Vervolgens worden je spieren krampachtig.

Stress

De lichamelijke spanning die je dan ervaart is het gevolg van een spanning tussen wat je moet doen en de mogelijkheid dat het misschien niet goed zou kunnen gaan. Je zou kunnen falen, waar je wellicht een beetje bang voor bent. Door de opgebouwde spanning kunnen ongewenste trillingen ontstaan, zoals een trillend ooglid.

Ja, stress kan een oorzaak zijn van je trillend ooglid. Het is een verkramptheid van je spieren, je lichaam en hersenen zijn actiever en gevoeliger als je je meer focust op de symptomen. Je ervaart ze pas wanneer je het vaker hebt gevoelt.

Inspanning

Het trillen van je ooglid wordt vaak veroorzaakt door een langdurige of intensieve inspanning van je ogen. Zit je lang achter de computer, televisie of een ander scherm? Heb je eigenlijk te lang achter het stuur gezeten of moest je per se dat goede boek met duizend bladzijdes in één keer uitlezen? Je hebt je ogen een tikkeltje vermoeid gemaakt. Want ook je ogen hebben rust nodig. Ook bij vermoeidheid kunnen je ogen gaan trillen.

Slechte ogen

Misschien heb je wel een bril nodig. Als je ogen te veel moeite moeten doen om scherp te stellen dan raken ze oververmoeid. Ook dat kan trillingen veroorzaken. Als je denkt dat je niet te leiden hebt onder stress, dan zou je eens naar een opticien kunnen gaan voor een oogtest.

Cafeïne en alcohol

Oef, veel deskundigen zijn van mening dat wanneer je te veel cafeïne en/of alcohol nuttigt, je oog spiertrekkingen kan krijgen. Dit komt door frisdrank, koffie, thee en natuurlijke alcoholische drankjes. Misschien kun je eens een kopje koffie of een wijntje minder drinken en wie weet verminderen de klachten.

Allergieën

Misschien komt je trillend ooglid wel omdat je ergens allergisch voor bent. Vaak heb je dan ook jeuk, zwelling en waterige ogen. Als je vervolgens in je ogen wrijft dan komt er histamine vrij in het weefsel. Dit stofje zorgt er vervolgens weer voor dat je ooglid kan gaan trillen.

Wat kun je er tegen doen?

Zoals gezegd is het trillen van je ooglid vaak het gevolg van vermoeidheid of stress. Zorg ervoor dat je voldoende rust pakt. Slaap eens lekker uit als je dat niet vaak genoeg doet. Zorg voor een goede planning, zodat je je minder druk hoeft te maken.

Heb je het gevoel dat je een trillend ooglid hebt doordat je bijvoorbeeld voor je werk lang naar een scherm moet staren? Zorg er dan voor dat je regelmatig een pauze inlast. Dit kan er al voor zorgen dat je geen trillend ooglid meer hebt.

Je kunt je ooglid masseren wanneer je de irritante trillingen ervaart. Of vraag je vriend om een overheerlijke massage. Voor je oogleden natuurlijk. Heeft ie vast wel voor je over toch?

Lees ook: Bewezen: vakantie is het beste wat je kunt doen voor je lichaam
vakantie lichaam stress

Over OgenStresspleinSo Chicken

Reageer op artikel:
Last van een trillend ooglid? Het mysterie is ontrafeld
Sluiten