Mika van Leeuwen
Mika van Leeuwen Gezondheid 2 dec 2016

Last van haaruitval? Dit kun je doen

Je hoeft maar je hand door je haar te halen en je hebt een heleboel losse haren in je hand. Het doucheputje zit chronisch verstopt en in je borstel lijkt een toupetje te groeien. Je verliest haren. En dat is best wel schrikken. Denk je dat je te veel haar verliest, lees dan even verder. We vroegen onze vaste haarexpert, Mika van Leeuwen, om raad. De topstylist van Rob Peetoom en vertelt wat je kunt doen aan haaruitval.

De feiten over haar

Eén haarzakje kan ongeveer 25 haren produceren. De levensduur van een haar is gemiddeld vier jaar. In wezen zou je dan tot je honderdste haar moeten hebben. Helaas zorgt haaruitval ervoor dat bijna iemand dit redt.

Je hoeft niet meteen bang te zijn als je een paar haren in je doucheputje of borstel vindt. Je hebt zo’n honderdduizend haren op je hoofd. En je mag er tachtig tot honderd verliezen per dag, zonder dat je je zorgen hoeft te maken.

Wanneer je als vrouw een lange lengte hebt, lijken tachtig haren uiteraard veel meer dan wanneer er bij iemand met kort haar tachtig haren uitvallen. Schrik daarom niet te snel.

Een volle bos haren hebben

Tijdelijke haaruitval

Er zijn twee soorten haaruitval, tijdelijke haaruitval en erfelijke haaruitval. Tijdelijke uitval klinkt minder ernstig dan erfelijk, maar het heeft verschillende gradaties. Het kan ontstaan door hormonen of door stress.

What to do?
Aan tijdelijke haaruitval is vaak weinig te doen, het enige wat troost biedt is het woord ‘tijdelijk’. Het haar komt terug.

Door stress kan je haaruitval krijgen. En tja, dit kun je alleen stoppen door de oorzaak aan te pakken. Het aanpakken van stress is essentieel. Vaak valt het het meeste haar uit tijdens de piek van de stress en wordt het daarna weer minder.

Ook als je hormonen in de war zijn kun je haar verliezen. Bijvoorbeeld als je zwanger bent of net bent geweest.

Je kunt tijdens de zwangerschap meer haren vasthouden. Vlak na de bevalling en na het stoppen met de borstvoeding vallen deze haren allemaal tegelijk uit. Mika: ’Je kunt het beste je haren op één lengte laten knippen of groeien en steeds een beetje bijknippen. Zodra er dan veel tussenuit valt, heb je nog steeds het meest volle haar mogelijk over.’

Erfelijke uitval

Erfelijke uitval is genetisch bepaald en ontstaat door het verharden van je collageen. Dit is een eiwit dat voorkomt in je lichaam en zorgt onder andere voor de stevigheid van je huid. Doordat je collageen verhardt kan het haarzakje moeilijker voeding krijgen bij de haarbol. En hierdoor wordt de levensduur van het haar verkort. Waardoor je sneller door je 25 haren heen bent.

Collageen verharding ontstaat door de aanmaak van hydro-testoteron. Erfelijke haaruitval komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Dit kun je doen
Je kunt het proces vertragen door aminixil. Dit is een vloeistof die je aanbrengt op de hoofdhuid. Het verzacht je collageen waardoor je haarzakje weer meer voeding kan halen bij de haarbol en ook zit er wat extra voeding in. Hierdoor kun je de levensduur van de haartjes iets verlengen. Hoogstwaarschijnlijk kun je het nooit helemaal verlengen tot de maximale levensduur van 4 jr.

Er zijn ook huidserums die je kunt gebruiken om de haren die toekomstig uit je hoofd gaan groeien sterker en vitaler te maken. Kerastase Initialisist verbetert kwaliteit, weerstand, glans en elasticiteit van je haar. Na een maand merk je vaak al verbetering.

Don’t panic

Raak niet meteen in paniek hoor als je af en toe merkt dat je haren op je trui hebt liggen of je borstel ineens wel erg vol is. Aangezien zo’n tachtig tot honderd haren verliezen per dag volledig normaal is. En als je toch merkt dat je meer haren verliest, doe dan even rustig aan en probeer te ontspannen. Als je je druk maakt, heb je alleen maar meer stress. Dus relax en waarschijnlijk gaat het binnen no time voorbij.

Reageer op artikel:
Last van haaruitval? Dit kun je doen
Sluiten