Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 22 sep 2014

Last van puistjes? Dit helpt tijdens je menstruatie

Alsof ongesteld zijn alleen al niet erg genoeg is, zorgen je op hol geslagen hormonen er vaak ook nog eens voor dat je huidje het te verduren krijgt tijdens deze week. Helemaal voorkomen kun je puistjes niet, maar je kan je huid wel een handje helpen om het allemaal iets minder erg te maken. Hoe verzorg je je huid tijdens deze helse week? Tip 1. Je bent net ongesteld geworden en dat betekent dat je hormoonspiegel laag is. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je huidje een beetje puffy en geïrriteerd raakt. Gebruik daarom zeker tijdens de eerste dagen een kalmerende moisturizer met bijvoorbeeld groene thee of kamille extract. Dit kalmeert de huid.

Tip 2. Door je lage oestrogeenlevel wordt je huid een beetje dof. Toch behoefte aan een gezonde glow? (wat een vraag). Kies dan voor een foundation/ moisturizer/ serum met lichtreflecterende deeltjes. Zo fake je met gemak een gezonde uitstraling, ondanks dat je je belabberd voelt.

Tip 3. Zorg dat je de week vóór je menstruatie gebruik maakt van je ‘goede huid’ dagen. Ja, want de week voordat je ongesteld wordt is je oestrogeenlevel sky rocking high. En dat betekent een geweldig huidje. Je bent dan niet alleen op je vruchtbaarst, maar je poriën zijn ook op z’n kleinst, je huid is gehydrateerd en je maakt meer collageen aan. En dat zorgt voor een geweldige glow. Geniet er dus even van en plan bijvoorbeeld een leuke date.

Tip 4.
Oke, dus na die geweldige dagen gaan we weer snel down hill. Dat betekent de mooie huid zo lang mogelijk behouden en de slechte dagen proberen uit te stellen. Kies voor een facewash voor de gevoelige huid zonder foefjes en fafjes. Zo voorkom je irritaties.

Tip 5. De puistjes die je krijgt tijdens je menstruatie komen doordat je lichaam als het ware aan het resetten is. Je bent niet zwanger geworden, dus alles moet weer even opnieuw worden opgebouwd. Dat betekent een vettige huid. Koop voor deze periode producten met salicylzuur of glycolzuur om de olieproductie in de hand te houden.

Tip 6.
We weten dus nu dat oestrogenen goed zijn voor ons huidje. Maar het is niet perse goed om teveel aan deze hormonen in je lichaam te hebben. Toch kun je je huidje een beetje voor de gek houden, namelijk met fyto-oestrogenen. Dit zijn stofjes die de oestrogeen receptoren stimuleren wat er vervolgens voor zorgt dat de huid vocht vasthoudt en collageen aanmaakt. Je kunt crème’s met fyto-oestrogenen de hele maand opsmeren.

Tip 7. Let altijd op je voeding en neem supplementen. Voeding heeft echt een veel grotere inpakt op je huid dan je denkt. Omega 3 vetzuren zorgen voor je natuurlijke glow. Ook kun je producten eten met fyto-oestrogenen. Denk hierbij aan hele pure chocolade, kikkererwten en pinda’s. Zorg verder dat je voldoende groentes en fruit eet en veel water drinkt (twee liter per dag).

Reageer op artikel:
Last van puistjes? Dit helpt tijdens je menstruatie
Sluiten