Last van vervelende littekens na puistjes? Zó kom je ervan af

Of je nou af en toe een puistje hebt of flink last het gehad van acne, je hebt er hoe dan ook last van: littekens als aandenken aan de irritante ontstekingen. Op de plek waar je puistjes hebben gezeten is de huid vaak donkerder en het kan erg lang duren voor het helemaal is verdwenen. Gelukkig zijn er tips om je huid te herstellen.

Hoe eerder hoe beter

Voor alle tips die we gaan geven geldt eigenlijk: hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Het liefst al tijdens het genezingsproces van het puistje, want hoe mooier het geneest, hoe minder littekens je er aan overhoudt.

Tijdens het genezingsproces wordt er namelijk nieuw bindweefsel aangemaakt om de beschadigde huid te vervangen. En je wilt natuurlijk dat dit niet resulteert in een blijvend aandenken. De grootste regel hierbij is misschien wel: blijf van je puistje af. Knijp ‘m niet uit als de tijd daar nog niet rijp voor is. We weten het: het is lastig.

Scrub geregeld

Door te scrubben of te exfoliëren verwijder je als het ware een laagje van je huid. Daardoor komt er nieuwe huid tevoorschijn. En zo stimuleer je je huid weer om nieuwe cellen te maken. Het litteken zal zo niet één-twee-drie foetsie zijn, maar het zal wel net wat minder zichtbaar worden.

Leef gezond

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar het is in ieder geval slim om op te letten of je voldoende vitamine E binnen krijgt. Vitamine E is namelijk dé vitamine als het gaat om je huid. Het zorgt er onder andere voor dat je huid minder snel verbrandt en het versterkt de barrièrefunctie van de huid, schrijft Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie op haar website.

Kies een speciale littekencrème

Van silliconengel is wetenschappelijk aangetoond dat het helpt om littekens te verminderen. Het vermindert de roodheid en maakt littekens soepeler en platter. Het beste is om er naar te vragen bij je huisarts of echt bij een huidarts of -therapeut.

LEES OOK: Me-time: Dit is een geniale manier om gezichtsmaskers te gebruiken

Reageer op artikel:
Last van vervelende littekens na puistjes? Zó kom je ervan af
Sluiten