Lekker eten of goede seks? Voor je brein is het één pot nat

Eten en seks zijn altijd al gelinkt geweest. Het eten van specifieke afrodisiaca om in de stemming te komen of etenswaren aan elkaar voeren. Extreem lekker eten kan ook eenzelfde soort effect opleveren als een goede beurt. Hoe een mens reageert op lekker eten, wordt op dezelfde manier in je hersenen verwerkt als seks.

Het middelpunt van je verlangens

Je brein is je belangrijkste seksorgaan. Dit is waar al je gedachtes en emoties samenkomen. Het bepaalt hoe je reageert op seksuele verlangens, maar ook je smaak en je reactie op voedsel. Op dezelfde neurale weg als goede seks.

Het limbisch systeem binnenin je brein, is verantwoordelijk voor emotionele activiteit. De reactie op seks en eten, worden op dezelfde manier verwerkt en kan eenzelfde soort reactie opwekken. Beiden zorgen dat dopamine vrijkomt. Dopamine is een hormoon dat voor verlangens zorgt en het is mens eigen om het meest te verlangen naar seks en eten.

Hoe je brein de stimulans verwerkt is niet de enige manier waarop eten en seks verbonden zijn. Zo zijn er diersoorten, die seks en eten linken op een veel hoger niveau. De bidsprinkhaan eet bijvoorbeeld het mannetje op, nadat er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden. En niet omdat hij verschrikkelijk slecht in bed is, maar omdat hij zijn taak heeft volbracht en nu alleen dient als eten.

Al je zintuigen worden gestimuleerd

Het is vrij logisch als je erover nadenkt. Je gebruikt bij beiden al je zintuigen. Als je lekker eten ziet, dan krijg je er gelijk zin in. Als je lekker eten ruikt, begin je haast te smachten. Hetzelfde geldt voor mensen tot wie je aangetrokken bent. Je wilt ze aanraken, ruiken, zien en ook proeven.

Bij zowel lekker eten als goede seks doe je één ding: genieten. En hoewel het eten van een verrukkelijke burger bij lange na niet zo lekker is als een heerlijk potje rampetampen, reageert je brein wel op vergelijkbare manieren. Tijd om jezelf te verwennen, in zowel de keuken als slaapkamer.

LEES OOK: 8 x waarom samen uit eten gaan de sleutel is tot een geweldige relatie

Reageer op artikel:
Lekker eten of goede seks? Voor je brein is het één pot nat
Sluiten