JUM: dé lekkerste hapjes voor tijdens de kerstperiode

Wil jij je alvast voorbereiden op een (intiem) kerstdiner? Kerst zal iets kleiner gevierd worden dit jaar, maar dat is nog geen reden om niet uit te pakken. Om je te helpen om inspiratie op te doen hebben we alvast een paar lekkere kerst-hapjes voor je op een rijtje gezet. Op deze manier kan je voor de kerst alvast wat hapjes uitproberen.

Alle recepten uit dit artikel komen van Culy.

Hapjes voor kerst

Van soep tot hummus, hier vind je genoeg inspiratie voor de kerstperiode. Loop bij jou ook al het water in je mond?

1. Kerst hummus met kakifruit en granaatappel

Ingrediënten

Voor 6 tot 12 personen:
400 gram hummus (gekocht of zelfgemaakt)
1 sjalotje, gesnipperd
1 stuk kakifruit
100 gram granaatappelpitjes
2 takjes rozemarijn
Sesamzaadjes
Olijfolie
Zout & peper

Voor erbij:
Crackers, toast of lekker brood

Zo maak je het

Snijd het kakifruit in mooie kleine blokjes en meng ze in een kommetje met de granaatappel, de olijfolie en zout en peper.

Rooster eerst de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin. Zet ze apart. Verhit dan nog een laagje olijfolie of neutrale olie in de koekenpan, op medium tot hoog vuur. Rits de naaldjes van de takjes rozemarijn af en bak die knapperig in de hete olie, tot ze beginnen te bruinen. Schep ze met een schuimspaan uit de hete olie en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.

Schep de hummus op een bord of schaal. Meng de sesamzaadjes door het kakifruit en de granaatappelpitjes. Giet de sjalotjes af en meng ze er ook doorheen. Schep het fruit bovenop de hummus. Maak af met een lekkere scheut olijfolie, de knapperige rozemarijn en nog wat extra zeezout.

Serveer deze kerst hummus bij je kerstontbijt, kerst brunch of als amuse of borrelhapje bij je kerstdiner. Lekker met toast, brood of crackers. Tip: wij zijn fan van de lekkere Noorse crackers van Kari’s Crackers, die je online kunt bestellen.

Culy kerst hapjes

2. Feestelijke tom yam met tijgergarnalen

Ingrediënten

Voor 2 liter soep (voor 5 à 10 porties):
Zonnebloemolie
2 gele uien, fijn gesnipperd
3 eetlepels rode currypasta
2 stengels citroengras, geknoopt
1,5 liter visbouillon (kant- en klaar of zelfgemaakt)
250 ml kokosmelk
5 eetlepels suiker
2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
2 rode pepertjes, in ringetjes
Scheutje vissaus
Sap van 1,5 limoen
10 tijgergarnalen
1 teentje knoflook, geperst
Klont boter

Voor de afwerking:
Extra kokosmelk
1 limoen, in schijfjes
Chilivlokken (bv. pul biber)

Zo maak je het

Verhit een pan met een laagje zonnebloemolie op het vuur en stoof daarin de uien aan tot ze glazig zijn. Voeg de currypasta en het citroengras toe en roer goed tot de aroma’s vrijkomen.

Schenk er de visbouillon en de kokosmelk bij en breng aan de kook. Voeg ook de suiker, de zoete aardappel, de rode peper, de vissaus en het limoensap toe en roer goed. Laat het geheel 15 minuten pruttelen en vis met een lepel de geknoopte citroengras eruit. Mix met de staafmixer tot een gladde massa.

Bak kort voor serveren de tijgergarnalen aan in een hete pan met de boter en een teentje geperste knoflook.

Schenk de soep in glaasjes, schik er een grote tijgergarnaal bij en werk af met een scheutje kokosmelk en wat extra chilivlokken. Serveer de tom yam met een schijfje limoen.

3. Superzachte kippenleverparfait voor kerst

Ingrediënten

Voor 10 tot 12 personen:
1 kilo kippenlevers, op kamertemperatuur
5 eieren, op kamertemperatuur
400 gram boter, op kamertemperatuur
2 theelepels zeezout
Flink wat zwarte peper

Voor de reductie:
8 kleine sjalotten, fijngehakt
6 takjes verse tijm
1 teen knoflook, gepeld
150 ml port
150 ml madeira
150 ml cognac (of brandy)

Verder nodig:
Langwerpige broodvorm of terrinevorm met een inhoud van 2 liter
Evt. lekkere toast van brioche of zuurdesem
Ingelegde rode ui of chutney, voor erbij

Zo maak je dit recept

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Begin dan met de reductie. Doe alle ingrediënten daarvoor in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat net zolang doorkoken tot alle vloeistoffen zijn verdampt. Vis de takjes tijm eruit en doe de reductie in een keukenmachine of blender.

Doe alle overige ingrediënten erbij en blend net zolang tot je een superglad mengsel hebt.

Duw het mengsel door een zeef boven een grote kom met met een spatel of lepel. Giet het daarna over in de vorm. Doe dat net niet helemaal tot de rand: blijf er zo’n halve centimeter onder. Tik de vorm een paar keer op het aanrechtblad, om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.

Dek af met een stukje bakpapier en vouw er aluminiumfolie overheen. Zet de bakvorm in een grote braadslee of ovenschaal en vul tot halverwege de vorm met water. Zet alles in de voorverwarmde oven en laat 25 minuten garen.

Draai de vorm daarna om en laat nog eens 25 minuten garen.

Check of de kippenleverparfait goed is. Hij moet een beetje zijn opgesteven. Hij mag nog een beetje bewegen, zoals een pudding, maar moet niet té vloeibaar zijn. Indien nodig kun je ‘m nog eens vijf minuten terugzetten in de warme oven.

Laat de parfait afkoelen en daarna 12 uur opstijven in de koelkast.

Voor het serveren kun je eventueel het donkere bovenste laagje van de parfait afsnijden, maar dat hóéft niet. Serveer met lekkere toast van zuurdesembrood, lekkere brioche, toast en chutney of ingelegde rode ui erbij.

4. Vegan samosa’s (voor kerst!)

Ingrediënten

Voor ongeveer 30 samosa’s
20 vellen filodeeg
2 venkels, fijngesneden
250 gram rode bieten, voorgekookt en fijngesneden
2 winterpenen, fijngesneden of geraspt
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels zout
2 theelepels gerookt paprikapoeder
2 theelepels peper
Sap van anderhalve sinaasappel
100 gram walnoten, fijngehakt
Scheutje olijfolie

Extra:
Mangochutney of plantaardige yoghurt, als dip

Zo maak je de samosa’s

Laat de vellen filodeeg 30 minuten op kamertemperatuur ontdooien. Maak ondertussen de vulling. Verhit daarvoor een scheutje olijfolie in een grote pan en bak daarin de venkel, de wortel en de rode biet aan tot je een mals mengsel hebt.

Doe de specerijen erbij en pers het verse sinaasappelsap erover uit. Proef en kruid eventueel nog extra bij naar smaak. Haal van het vuur en laat afkoelen. Meng er op het laatste de fijngehakte walnoten doorheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak voorzichtig twee vellen filodeeg (samen) van de stapel los en leg in de lengte op een snijplank. Bestrijk de bovenkant van de vellen met wat olijfolie. Snijd de vellen horizontaal in drie gelijke repen.

Maak vervolgens driehoekjes van het filodeeg. Dat is even een handigheidje, maar als je het eenmaal doorhebt, vouw je de pakketjes zó in elkaar. Wij gebruikten deze Youtube-tutorial als handleiding.

Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ongeveer 30 minuten af in de oven. Serveer met mangochutney of met wat frisse (plantaardige) yoghurt.

Lees ook: Recept voor het weekend: bananenmuffins met chocolade

Reageer op artikel:
JUM: dé lekkerste hapjes voor tijdens de kerstperiode
Sluiten