Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 19 jan 2018

Lenen als student? De rente gaat in de toekomst waarschijnlijk omhoog

Een paar jaar geleden was studeren een groot feest. Al helemaal op de 24ste van de maand, als je studiefinanciering werd gestort. Inmiddels is die glorieuze tijd voorbij en hebben we kennis gemaakt met het leenstelsel. Lenen is nu nog niet mega erg met een rente van 0 procent, maar dat gaat in de toekomst waarschijnlijk weer veranderen.

Het leven van een student is duur. Als je nu nog studerende bent, dan weet je daar alles van. Waarschijnlijk heb jij nog het ‘geluk’ om je lening met 0% rente af te lossen. Helaas komen er wéér wijzigingen aan die vooral voor de nieuwe studenten nadelige gevolgen heeft.

Lenen als student is geen feest meer

Er bestaat zoiets als een 10-jaarsrente. In het regeerakkoord staat dat het studievoorschot daar in de toekomst op moet aan gaan sluiten. Wow, wat? Ja, wij snapten het ook niet helemaal. Maar het wil zeggen dat de het geld dat de overheid aan studenten geeft, ook geleend is. Over dat bedrag betalen ze rente en dat berekenen ze door aan studenten.

Op dit moment geldt de 5-jaarsrente, die -0,23 procent is. De 10-jaarsrente die binnenkort gaat gelden, is 0,58 procent. Dat is wel even een verschil. Volgens de NOS betekent dit dat als je bijvoorbeeld 15.000 euro studieschuld hebt, dat je met de nieuwe rente 87 euro per jaar extra betaalt.

Nogmaals, het wordt alleen een ding voor nieuwe studenten. Maar voordat dit allemaal geldt, is er een wetswijziging nodig. Het zal daarom nog wel een tijdje duren voordat aankomende studenten er echt iets van gaan merken.

Reageer op artikel:
Lenen als student? De rente gaat in de toekomst waarschijnlijk omhoog
Sluiten