Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 22 feb 2018

Slapend leren? Volgens deze Nederlandse onderzoekers kan het

Dat tentamen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt om te leren, dat document voor je werk wat nog in je hoofd moet zitten of die cursus Spaans waar je maar niet aan toe komt. Het zijn allemaal dingen die je wil leren. Maar hoe makkelijk zou het leven zijn als dit in je slaap kan?

Vroeger zei je moeder dat als je je boek onder je kussen legde, dat je het dan in je slaap zou leren. Dat was natuurlijk niets meer dan een trucje om je wat meer zelfvertrouwen te geven. Maar toch is leren in je slaap niet onmogelijk.

Het lijkt science fiction, maar dat is het niet. Tenminste als het aan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ligt. In het UvA Slaap- en Geheugenlab is met zestig proefpersonen aangetoond dat slapende mensen ’s nachts kunnen leren.

Leren in je slaap

Volgens de onderzoekers verwerken je hersenen tijdens het slapen herinneringen en andere opgeslagen informatie. Daar wilden ze optimaal gebruik van maken.

Als test lieten ze proefpersonen een lijst met 120 Deense woorden lezen, inclusief de Nederlandse vertaling. ’s Nachts werd de helft van de woordenlijst afgespeeld door twee boxen aan het hoofdeind.

De volgende dag kregen de proefpersonen een test. En het bleek dat ze de woorden die ze tijdens hun slaap hadden gehoord, veel beter hadden onthouden dan de andere woordjes.

Slapend slim worden

Nu denk je waarschijnlijk: ik ga slapen met podcast Spaans. Maar toch heeft dat volgens de onderzoekers niet super veel zin. Het is namelijk heel belangrijk tijdens welk deel van je slaap je de woordjes hoort. Anders slaap je namelijk alleen maar minder diep door het geluid en heb je er nog niets aan.

Maar goed interessant is het wel. Want de onderzoekers denken erover om over een tijdje een slaapmuts te gaan ontwikkelen die precies op het juiste moment relevante informatie laat hore.

Nog even geduld dus. En dan kun je slapend slim worden.

Reageer op artikel:
Slapend leren? Volgens deze Nederlandse onderzoekers kan het
Sluiten