Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 27 jun 2015

Waarom je nooit je geliefde mag beloven dat je ze geen pijn zal doen

Vertrouwen is de ruggengraat van elke relatie. Relaties worden gebouwd op vertrouwen. Dit geldt echt niet alleen voor intieme relaties. Het geldt voor de relatie die je hebt met je vrienden, familie en zelfs collega's. Zonder vertrouwen kan een relatie niet in stand blijven.

Echter zijn mensen heel erg goed in fouten maken en in vertrouwen beschadigen. De ergste belofte die je kunt maken naar je partner is hem of haar beloven dat je ze nooit pijn zal doen. Want in feite, zal je dat wél doen..

Je partner kwetsen is onvermijdelijk

Pijn is een subjectief begrip. Voor de één doet iets heel erg veel pijn en voor de ander totaal niet. Pijn is gerelateerd aan iets dat je al eerder hebt meegemaakt, en waar je het nu mee kan vergelijken. Als we het hebben over emotionele pijn, dan hangt iemand kwetsen geheel af van de verwachtingen en onze realiteit. En zelfs de realiteit is een subjectief begrip.

Het echte doel van elke relatie is het maximaliseren van je partners geluk en plezier. En het minimaliseren van zijn of haar pijn en eenzaamheid. Het gaat er dus om hoe je je partner pijn doet en hoe vaak. Want dat je hem of haar een keer pijn zal doen, kan je echt niet voorkomen dus beloof het ook niet.

We willen zelf ook de pijn voelen

We willen gelóven dat we deel willen uitmaken van een liefdevolle relatie met veel vertrouwen en veiligheid. Maar in werkelijk willen we dat juist niet. We willen een opwindende relatie, een relatie die ons het gevoel geeft dat we van iemand houden, het gevoel dat we hem of haar nodig hebben en niet zonder kunnen. Echter staat dit ook weer gelijk aan een vorm van pijn omdat je nooit weet wat de toekomst in petto heeft. Maar dit gevoel blijft altijd beter dan dat alles al uitgestippeld is, en je je niet meer druk hoeft te maken over jullie relatie.

Je wilt niet dat hij of zij zich té veilig voelt en comfortabel voelt

Tuurlijk wil je je fysiek veilig voelen bij je partner. Want als je je niet fysiek veilig voelt, dan is er echt wat mis met hoe je wordt behandelt of hoe jij de persoon behandelt. Maar als we verder gaan op, je partner in angst houden dat ze jou zouden verliezen. Dat is uiteindelijk wat liefde is, is het niet? De angst om je geliefde kwijt te raken. Het is nou eenmaal zo dat er altijd een kans is dat je elkaar kwijt raakt. Het leven haalt constant mensen van ons weg. De kans om je geliefde te verliezen is altijd mogelijk.

De enige manier waarop je je geliefde pijn wilt doen

Je wilt een fantastische individu zijn, een fantastische vriend, zoon, dochter, broer of levenspartner. Je wilt de ander het gevoel geven dat een leven zonder jou verschrikkelijk is. Het leven is een pijnlijke ervaring maar het is de pijn die we ervaren die ons maakt tot de persoon die we nu zijn. Het is de pijn die onze verhalen de moeite waard maken om ze te vertellen. Gekwetst voelen is niet altijd een slecht iets, maar het kan het ook een verschrikkelijk iets zijn. Het hangt allemaal van de omstandigheden af en de betrokken personen.

Probeer niet je partner te beloven dat je hem of haar nooit pijn zal doen, want de meest ideale relatie vereist juist dat je dat wel doet. Een beetje dan.

Reageer op artikel:
Waarom je nooit je geliefde mag beloven dat je ze geen pijn zal doen
Sluiten