Leuk weetje: Alle mensen met blauwe ogen zijn familie van elkaar

Heb jij blauwe ogen en je beste vriendin ook? Dan zijn jullie ergens, heel ver weg, familie van elkaar.

Wetenschappers aan de Universiteit van Kopenhagen hebben de genetische mutatie gevonden waardoor zes tot tienduizend jaar geleden voor het eerst blauwe ogen voorkwamen. Daarvoor had iedereen bruine ogen.

Onderzoek

Voor het onderzoek werd het DNA geanalyseerd van 800 vrouwen met blauwe ogen uit Jordanië, Turkije en Denemarken. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen voor 99,5 procent dezelfde genetische mutatie in hun DNA hebben wat zorgt voor blauwe ogen. Dat het geen 100 procent gelijk was kwam doordat één van de vrouwen een bruin vlekje in haar oog had. Mensen met blauwe ogen delen hetzelfde DNA en dat betekent dat ze dezelfde voorvader hebben en een soort familie van elkaar zijn.

Blauwe ogen zijn aantrekkelijk

Mensen met bruine ogen zijn geen familie van elkaar. In het gen van bruinogige mensen zitten namelijk heel veel verschillen. De vraag blijft wel waarom er pas sinds tienduizend jaar mensen op aarde rondlopen met blauwe ogen. Een theorie is dat mensen met blauwe ogen aantrekkelijker gevonden worden, en dat dat ervoor zorgt dat er meer baby’s worden geboren.

Reageer op artikel:
Leuk weetje: Alle mensen met blauwe ogen zijn familie van elkaar
Sluiten