Doe dit als het leven niet zo gaat zoals je had gepland (en ja, dat is bijna altijd het geval)

Je hebt planners – mensen die hun hele leven uitstippelen en indelen in tijdsvakjes – en je hebt mensen die het leven over zich heen laten komen. Maar zelfs als je tot de laatste categorie behoort, zul je waarschijnlijk wel een bepaald beeld van de toekomst hebben.

Je hebt een relatie en die wil je houden. Je hebt een baan en die wil je nog een paar jaar doen en dan wil je hogerop komen.

Je doet een sport en daarin wil je beter worden.

Je doet een studie en je moet een stage doen en scriptie schrijven om je diploma te halen. Of je richt je eigen bedrijfje op en hoopt dat het een succes wordt.

Maar dingen gaan niet altijd zoals je ze in je hoofd had. Sterker nog, meestal gaan dingen niet zoals je ze in je hoofd had. Soms omdat je zelf de keuze maakt dat je je leven op een andere manier wil leven. Soms kom je hier the hard way achter. En voelt het als een klap in je gezicht.

Meestal gaan dingen niet zoals je had gepland of gehoopt

Je wordt ontslagen. Je bedrijf gaat failliet. Je laptop wordt gestolen net als je je scriptie wil inleveren. Je hebt een marathon voor de boeg, maar je krijgt een blessure. Je relatie gaat uit terwijl jij helemaal voor je zag dat jullie samen oud zouden worden, zouden trouwen, kinderen zouden krijgen, een huis zouden kopen. De hele mikmak.

En dan. Dan moet je schakelen. Je verwachtingen bijstellen en op zoek gaan naar een nieuwe pad om te bewandelen. Maar waarschijnlijk voel je je eerst nog murw geslagen.

Je hebt zo veel moeite gedaan, energie ergens in gestopt, misschien wel je hele leven in het teken gesteld van dat ene doel. En dan valt alles plots in duigen. Als een kaartenhuis stort je leven in elkaar en je weet dat je jezelf bij elkaar moet rapen. Maar je kan het nog even niet.

Het voelt als een verlies

Als je leven anders gaat dan je had verwacht of gepland, voelt het bijna als een rouwproces. Je kunt het eerst niet geloven. Je zit vol ongeloof. Hoopt dat het niet waar is. Maar als langzaam het besef tot je doordringt voelt het alsof alles instort.

Het enige wat je nog kunt is huilen. Niets heeft zin meer in het leven. Want als je doel er niet meer is, wat heeft het dan nog voor nut? Waar doe je het allemaal nog voor?

Je bent boos. Waarom? Waarom heeft iemand jouw doelen en plannen gesaboteerd? Je bent boos. Je bent zo intens boos.

En dan, daarna, komt de fase dat je jezelf gaat herpakken. Nieuwe plannen gaat maken en verwachtingen gaat bijstellen. Je leert de kleine dingen weer waarderen en voelt hoop. En hoop is alles.

Wat je kunt doen: doorgaan

Wat je kunt doen als het leven niet gaat zoals je had gepland of gehoopt? Het beste wat je kunt doen is gewoon doorgaan. Wees niet bang om weer op te krabbelen, om het opnieuw te proberen. Om opnieuw te leven, te dromen, lief te hebben.

Uiteindelijk leer je het meeste in het leven van de momenten dat het niet goed met je gaat. Uiteindelijk zijn dat de momenten dat je sterker wordt.

Het is net als met je spieren. Als je sterkere spieren wil, zul je ze eerst ‘kapot’ moeten maken. Je zult spierpijn hebben, maar uiteindelijk kun je meer gewicht tillen. Je bent sterker en krachtiger geworden.

En zo zal het ook met jou gaan. Bovendien. Als de ene deur sluit, zal er altijd een andere open gaan.

Waarom als één deur sluit er altijd een andere deur open gaat

Reageer op artikel:
Doe dit als het leven niet zo gaat zoals je had gepland (en ja, dat is bijna altijd het geval)
Sluiten