Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 25 jun 2015

In een dip? Het lezen van je favoriete boek zou zomaar de oplossing kunnen zijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig boeken lezen beter slapen, lagere stresslevels hebben en lager score op depressie vergeleken met mensen die niet regelmatig lezen. Blijkbaar heeft lezen een therapeutisch effect, en dat is goed om te weten met de zomer om de hoek (en de eindeloze hoeveelheid boeken die we nog willen lezen):

Net zo goed als mediteren

Blijkbaar raken onze hersenen in een soort van trans wanneer we een boek lezen, die gelijk staat aan de werking van mediteren. Het brengt dezelfde gezondheidsvoordelen met zich mee en zorgt voor innerlijke rust. Lezen heeft zelfs zo’n positieve werkingen dat er ook leesgroepen worden georganiseerd in bijvoorbeeld de gevangenis en in bejaardentehuizen om dementerende ouderen te helpen. Wij hadden er nog nooit bij stil gestaan dat lezen zo’n grote invloed kan hebben op mensen.

Vroeger hadden ze het ook al begrepen

De oude Grieken hadden al door hoe therapeutisch lezen kan werken. Geloofd werd dat alleen al het binnentreden van een bibliotheek zorgde voor het helen van de ziel. Was het maar zo makkelijk, dat zou namelijk flink wat knaken schelen bij de psycholoog.. Maar dat terzijde.

Sleutelen aan je sociale skills

Om maar even te benadrukken wat de geweldige effecten van lezen kunnen zijn, blijken lezers hun sociale kwaliteiten te kunnen verhogen door zich simpelweg te identificeren met de karakters waar ze over lezen. Overigens geldt dit alleen voor het lezen van literaire fictie. Maar hé, dat gaat ons natuurlijk niet weerhouden van je fijne wegleesboeken op het strand.

Reageer op artikel:
In een dip? Het lezen van je favoriete boek zou zomaar de oplossing kunnen zijn
Sluiten