Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 16 jan 2018

Lichte energiedrank-verslaving? Dit doet het drankje met je lichaam

Het begon op de middelbare school. In een tussenuur ging je naar de supermarkt met je squad om blikjes energiedrank in te slaan. En met de loop der jaren is je drang naar energiedrank niet verdwenen. Als je het druk hebt, een avond gaat stappen terwijl je eigenlijk moe bent of als je nog iets belangrijks moet doen, nuttig je het vertrouwde blikje. In combinatie met rode wodka is het trouwens ook yummie. Maar wat doen die blikjes nou eigenlijk met je?

Tja, dat energiedrankjes niet gezond zijn, dat wist je misschien al wel. De blikjes zitten bomvol cafeïne, suiker en kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Maar je neemt het toch, want ja, de energie hè.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat de drankjes nóg minder goed voor je zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, werd uitgevoerd op Amerikaanse militairen.

Dit doet energiedrank met je lichaam

Achttien mensen werden verdeeld over twee groepen. Een groep kreeg energiedrank met suiker en de andere groep met limoensap en kersensiroop als zoetstof. Na zes dagen wisselden de proefpersonen van drankje. En ondertussen werd steeds hun bloeddruk en hartactiviteit gemeten.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers die de normale energiedrank dronken, met suiker, tot twee uur na inname van de drank een abnormaal hartritme hadden. Ook was hun bloeddruk hoger. Vooral een verstoring van het hartritme kan heel gevaarlijk zijn. Ai.

Afkicken dan maar?

Ach, net als heel veel koffie drinken, zal een energiedrankje zo af en toe niet verschrikkelijk zijn. Maar heb je een verslaving, tja, dan is het misschien slim je leven iets minder druk in te plannen…

Misschien is dit wat voor je: Hè? Dankzij deze nieuwe gezonde Coca-Cola kun je weer beter poepen

Reageer op artikel:
Lichte energiedrank-verslaving? Dit doet het drankje met je lichaam
Sluiten