Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 24 sep 2015

Liefde overwint alles: ‘Ik had boulimia, terwijl mijn grote liefde anorexia kreeg’

Eetstoornissen, het zijn vreselijke ziektes en helaas kennen we bijna allemaal wel iemand die het heeft of heeft gehad. Vaak ontstaan deze ziektes geheel onverwachts voor de buitenwereld maar vaak speelt er veel meer. Louise Vickers kreeg de eetstoornis boulimia. En alsof dat niet erg genoeg was kreeg haar vriend anorexia. Een rampscenario voor deze lovebirds.

Louise Vickers verloor geheel plotseling haar jongere broertje van 17 jaar oud. Louise had het zo moeilijk met het verlies van haar broertje dat ze op haar 22e te maken kreeg met een vreselijke eetstoornis: boulimia. Door het grote verlies kon Louise maanden amper een hap door haar keel krijgen en uiteindelijk ontwikkelde dit zich tot boulimia: ‘Op het moment dat ik eindelijk weer een hap door mijn keel kon krijgen, voelde ik me naderhand schuldig. Eten was het enige waar ik in die zware tijd controle over had en ik wil niets liever dan die controle houden.’

In 2005 leerde Louise haar vriend kennen, Dan. Louise vertelde niet over haar eetstoornis omdat ze bang was dat Dan het niet zou begrijpen of haar zou verlaten om haar ziekte. Na zes maanden kreeg Dan argwaan en volgde hij Louise naar het toilet. Louise barsste in tranen uit en beloofde beterschap. Dan deed er alles aan om Louise in te laten zien dat ze gezond moest worden. Louise: ‘Hij checkte elke keer of ik niet aan het overgeven was en wees naar curvy vrouwen om me te laten zien dat ze gezond en mooi waren.’

‘Ik was bang dat ik hem aangestoken had’

Uiteindelijk was Louise in 2008 af van haar boulimia. Ze voelde zich beter en gezonder dan ooit. Met Oud & Nieuw vroeg Dan haar ten huwelijk. Ze twijfelde geen seconde, dit was de man waar ze oud mee wilde worden. Maar zes maanden na zijn aanzoek begon hij zich vreemd te gedragen. Er was vanaf dat moment geen fysiek contact meer en ze spraken amper nog met elkaar.

Kort daarna nam Dan Louise mee naar zijn ouders, waar hij in huilen uitbarstte. Hij gaf toen aan dat hij óók aan een eetstoornis leidde: anorexia. Hij was al een jaar intensief aan het sporten om wat gewicht te verliezen waar hij uiteindelijk helemaal in is doorgeslagen. Omdat Louise en Dan geen fysiek contact meer hadden gehad wist ze niet dat hij zoveel was afgevallen. Louise: ‘Ik aaide hem over zijn rug en voelde opeens niets anders dan zijn botten. Ik was totaal in shock, hoe kon de jongen die mij zo had gesteund nu zelf slachtoffer worden?’ Louise voelde zich een lange tijd schuldig. Ze was bang dat ze hem had ‘aangestoken’ omdat hij jarenlang met een meisje was dat problemen had met eten.

‘In mijn ogen was ik veel dikker dan dat de foto liet zien’

Dan zijn situatie was zo ernstig dat artsen hem op het hart drukten dat als hij nu niet ging eten zijn organen het zouden begeven. Louise maakte een foto van het, ondertussen, graatmagere lichaam van Dan en liet dit aan hem zien. Dan: ‘Ik herkende mezelf niet in die foto, in mijn ogen was ik veel dikker dan dat de foto liet zien.’ Maar zelfs die foto opende nog niet de ogen van Dan. Na veel bezoeken aan gespecialiseerde artsen werd hem een ultimatum gesteld: Of hij moest in therapie en weer rustig aan beginnen met eten of hij werd opgenomen.

Tijdens een familiediner begon Dan opeens weer te eten. Het was voor het eerst in tijden dat Louise zag dat haar vriend zijn bord leeg at. Louise deed alsof het doodgewoon was maar van binnen kon ze wel zingen van blijdschap. Binnen een week was Dan genoeg aangekomen om niet verplicht opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Louise en Dan zijn het ultieme voorbeeld dat liefde echt álles kan overwinnen. Dit jaar gaan ze dan eindelijk trouwen, iets waar ze zich enorm op verheugen na al die zware jaren. Dan: ‘Op onze trouwdag ben ik de gelukkigste man op aarde.’

Ben jij ook zo dol op dit soort ontroerende waargebeurde verhalen?

Deze chick met ballen koos voor haar eigen geluk, en verliet haar sophisticated leventje in New York voor back to basic op een eiland. Klik op de foto voor haar verhaal:

Reageer op artikel:
Liefde overwint alles: ‘Ik had boulimia, terwijl mijn grote liefde anorexia kreeg’
Sluiten