Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 22 apr 2018

Liefde overwint alles: ‘Ik woonde net samen met mijn vriend toen het noodlot toesloeg: kanker’

Eveliene was 21 jaar oud, liep stage bij één van de beste Nederlandse magazines en woonde net samen samen met haar jeugdliefde Daan. Alles ging haar voor wind totdat ze op 26 april 2012 een gekke bobbel in haar hals ontdekte: het bleek kanker te zijn. Eveliene werd in 2012 gediagnosticeerd met Hodgkin, een vorm van kanker van het lymfestelsel. Dit ontstaat doordat een afwijkende lymfekliercel abnormaal groeit. Elk jaar krijgen 400 voornamelijk jonge Nederlanders te maken met deze zeldzame ziekte.

‘Vast een verkoudheid’

Eveliene ontdekte op 26 april 2012 een gekke bobbel in haar hals. In eerste instantie dacht ze aan een verkoudheidsvirus, al voelde ze zich kiplekker. Na een aantal weken besloot ze toch nog maar even snel naar de huisarts te gaan, voordat ze door moest naar stage. Ze was er net een maand geleden begonnen en het laatste wat ze wilde was tijd verliezen. Echter werd haar geplande bliksembezoek aan de huisarts een reeks van tientallen bezoeken aan het ziekenhuis. De ambitieuze Eveliene werd opeens ‘patiënt’ en dit keer had ze écht geen tijd te verliezen.

Twee weken later begon Eveliene met haar behandeling. Één keer in de twee weken moest ze naar het ziekenhuis om een zes uur lang durende chemobehandeling te ondergaan. Na de eerste chemo dacht ze zich goed te voelen en rende zelfs nog om haar tram te halen. Het nuchtere karakter van Eveliene bleef de boventoon voeren en dat betekende dat ze príma een sprintje kon trekken. Echter voelde ze zich bij thuiskomst een stuk slechter en verloor ze vijf kilo in één week tijd. En dit was nog maar het begin.

Geen pruik, wél twintig hoeden

Na de eerste chemo kwam er een tweede chemo en na die chemo volgden er nog een aantal. En dat betekende ook dat Eveliene haar lange lokken zou verliezen. die haar, net als vrijwel alle vrouwen, heel dierbaar waren. De eerste stap was om haar gigantische lange haar op schouderlengte te knippen. Al snel begonnen er plukken uit te vallen en werd haar een pruik aangemeten. Ze had er één uitgezocht en deze was al in bestelling. Maar Eveliene besloot toch dat een pruik écht niet haar ding was en blies de boel af. In plaats daarvan sloeg de fashionista tientallen hoeden in om haar kale plekken te verbergen, want er mooi uitzien was een must. Tot op een dag haar eerlijke doch humoristische vriend tegen haar zei: ‘Lief, die kale plekken kunnen écht niet meer’. Ze besloten kort daarna op een random avond om alles af te scheren. Het leek Eveliene echter niets om in een kapsalon met een ‘vreemde’ zo’n heftig moment te delen. Daarom dronk ze met haar vriend van tevoren een borrel en schoor hij haar hoofd met trillende hand kaal. Eveliene vertelde ons lachend dat hij echt zijn best had gedaan om het zo netjes mogelijk te doen.

Een koppel zo sterk als een leeuw

Naast dat het voor Eveliene heftig was om te dealen met een ziekte op 21-jarige leeftijd, was het ook voor haar destijds 24-jarige vriend Daan niet makkelijk. Hij had opeens te maken met een zieke vriendin. Hij besloot haar zo goed mogelijk te steunen en hij miste géén enkel moment van haar ziekte. Hij ging mee naar alle chemo’s en gesprekken. Zelfs als dit betekende dat hij weg moest van zijn werk. Eveliene vertelde ons dat het eigenlijk perfect was dat ze pas net samenwoonden. Ze kon hierdoor namelijk zoveel mogelijk haar leven voortzetten, allemaal dankzij Daan. Verbaasd zal je niet zijn dat de twee nog steeds gelukkig zijn samen. Niet alleen heeft Eveliene haar kanker overwonnen, ze zijn samen de strijd aangegaan. Hoewel sommige mensen in hun omgeving de heftigheid van de ziekte niet begrepen, gingen zij door. Ook zegt Eveliene dat ze in de tijd van haar ziekte meer lol heeft gemaakt dan ooit: ‘Doordat Daan en ik allebei van grappen houden heb ik alsnog veel gelachen. Hij pestte mij soms ook met mijn kale kop’.

She kicked cancers’ butt

Na de chemo’s bleek Eveliene ‘schoon’ te zijn, maar ze moest alsnog bestralingen ondergaan. Dit wordt gedaan om de kans zo klein mogelijk te maken dat het ooit terugkomt. Ze heeft het uiteraard uitgebreid gevierd. Maar ook dit jaar heeft ze een mijlpaal behaald. Ze hoeft namelijk nóóit meer terug naar het ziekenhuis voor onderzoek. Of nou ja, als ze wilt is ze natuurlijk van harte welkom. Maar zoals haar lieve arts haar op het hart drukte: ‘Kom maar niet terug Eveliene, jij bent nu patiënt af.’

Wegens privacy redenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Wij bij Beautify zijn altijd op zoek naar de mooiste en meest ontroerende liefdesverhalen. Heb jij ook zo’n liefdesverhaal en wil je die graag met ons delen? Mail dan naar: [email protected]

LEES OOK: Liefde overwint alles: ‘Mijn vriend is militair en ik weet nooit of hij veilig thuis komt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Liefde overwint alles: ‘Ik woonde net samen met mijn vriend toen het noodlot toesloeg: kanker’
Sluiten