Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Gezondheid 13 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Life changing: 17 simpele gewoontes die je heel makkelijk kan aanpassen

We zijn allemaal gefocust om het meeste uit het leven te halen. Een gezonde leven, vaker sporten per week en zoveel mogelijk leuke dingen doen. Dat is het doel, maar vaak is het lastig om je ertoe te zetten ook echt veranderingen te maken in je leven. Dit zijn 17 simpele gewoontes die je heel makkelijk kan aanpassen en die je leven een stukje efficiënter maken.

Dat willen we toch allemaal?!

17 simpele gewoontes die je heel makkelijk kan aanpassen

Als je deze simpele gewoontes aanpast in je leven zal je zien dat je net iets meer tijd over hebt voor de dingen die er echt toe doen. Daarnaast helpen deze makkelijke aanpassingen je ook die doelen echt te behalen.

Psst, sla dit artikel op met Pinterest om hem makkelijk later terug te vinden.

1. Maak je bed op

Als je het bed opmaakt nadat je bent opgestaan, begin je je dag al positief. Én uit onderzoek blijkt dat je een boost krijgt van dit simpele klusje. Een prima manier om de dag af te trappen.

2. Maak to-do lists, maar let daarbij op je doelen

To-dolijstjes zijn echt life savers – iedereen maakt ze wel voor zichzelf. Maar let tijdens het maken van je to-dolijstje voor bijvoorbeeld de week, op wat je echte doelen in het leven zijn. Als je daarop let, dwing je jezelf elke dag te werken richting je doelen.

3. Eet meer groene groentes

Probeer eens in twee maaltijden per dag groene groentes te verwerken. Op deze manier ben je welke dag gezond bezig, zonder dat je er erg op moet letten. Smoothies tellen ook.

4. Geef jezelf deadlines

Het maakt niet uit hoe groot of uitdagend je opdracht is (persoonlijk of professioneel), maar geef het een deadline.

5. Wordt actief, in plaats van het checken van je socials

Probeer het openen van je Instagram niet te zien als een pauze, van bijvoorbeeld je werk. Als je tussen je werk toe bent aan een break, ga dan een stukje wandelen of houdt een 30 second danceparty met jezelf. Dit zal je veel meer energie geven dan het eeuwig refreshen van je socials.

6. Lees meer

Lezen is echt goed voor je, probeer het eens.

7. Zeg vaker ‘dankjewel’ dan ‘sorry’

Soms kan het een gewoonte worden dat je vaak ‘sorry’ zegt – als je dit hebt kan het best zijn dat je gedachtegang steeds negatiever wordt. Probeer eens vaker ‘dankjewel’ te zeggen en positiviteit te verspreiden. Zeg bijvoorbeeld ‘dankjewel’ voor je geduld, in plaats van ‘sorry’ voor het verspillen van je tijd.

8. Ruim je kamer op voordat je gaat slapen

Als je even je vaat afwast en je stoel opruimt (yup, we hebben allemaal the chair) zorg je ervoor dat je de volgende dag met rust in je hoofd kan beginnen. Troep zorg er namelijk voor dat je hoofd vol zit en op deze manier los je dit op.

9. Zit rechtop

Je houding heeft veel effect op je fysieke en mentale gezondheid. Let dus vaker op je houding en dat zal je helpen.

10. Neem de trap in plaats van de roltrap

Dit zijn net een paar extra stappen die je neemt over de dag en dat zal je goed doen. Maar er een gewoonte van en het zal je niet eens meer opvallen dat er ook een roltrap is.

11. Zeg nee, als je iets niet wilt

Dit is een bevredigende én bevrijdende gewoonte die je kan aannemen.

12. Geef geld uit aan dingen die jij echt leuk vind

Kijk eens terug in je bankapp – waar heb je deze maand geld uitgegeven? En heeft het je gelukkig gemaakt? Zo niet, stop er dan mee en geef het uit aan iets wat je echt leuk vindt.

13. Mute of onvolg populaire social media accounts

Deze accounts kunnen zonder dat je het door hebt stress veroorzaken in je dagelijkse leven. Inspireren de accounts je of geven ze je alleen maar onzekerheid? Denk hier eens goed over na.

14. Slaap

Slaap is erg belangrijk. Hoewel je slaapritme aanpassen erg lastig is, kan je altijd proberen om vijf minuten eerder je bed in te duiken. Zo kan je je slaap opbouwen, een simpele gewoonte.

Ben je geïnteresseerd in wat slaap kan doen? Lees dan ook: dit gebeurt er met je lichaam als je 30 minuten eerder gaat slapen

15. Doneer geld aan een goed doel waar je achter staat

Deze kleine gewoonte kan je elke maand een kleine boost geven.

16. Zet je alarm een paar minuten eerder dan dat je nodig hebt

Op deze manier heb je net iets meer me-time – iets wat je altijd kan gebruiken.

17. Probeer zo min mogelijk (onbelangrijke) beslissingen te maken per dag

Over de verloop van een dag maken we heel veel beslissingen. Wat zal ik aandoen? Zal ik nu koffie nemen? Soms kan dit onbewust overweldigend zijn. Probeer je leven zoveel mogelijk van tevoren al plannen, maar bijvoorbeeld een weekplanning voor al je lunches of avondeten.

Dit zijn een paar simpele gewoontes die je heel makkelijk kan aanpassen.

Lees ook: Dit is wat jouw slechte gewoontes met je huid doen – en zo kun je het oplossen

Reageer op artikel:
Life changing: 17 simpele gewoontes die je heel makkelijk kan aanpassen
Sluiten