Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 27 okt 2017

Haha! Raar maar waar: Je lijkt dus echt op je naam

Krijg je wel eens te horen dat jij écht een Naomi bent of dat jouw gedrag zó bij de naam Anke past? Het stelt je gerust maar het kan ook wat vreemd aanvoelen. Lijkt je karakter echt op de naam die jouw ouders je hebben gegeven? Volgens dit onderzoek is het echt waar:

Tijd voor een onderzoek naar je naam

Een aantal wetenschappers uit Israel, Frankrijk en Amerika vonden het tijd om dit fenomeen te onderzoeken. Ze deden in totaal acht experimenten en konden daaruit concluderen dat mensen vrij goed zijn in het raden van de juiste naam bij het juiste gezicht.

Huh? Zul je denken. Wanneer je de keuze hebt uit vijf namen bij een gezicht, zul je denken dat de kans dat je het goed hebt twintig procent is. Toch lag dit percentage hoger, namelijk 35%. Wel was het zo dat mensen uit bijvoorbeeld Israel goed waren in het raden van namen bij mensen uit hun eigen land, net als bij andere landen zoals Frankrijk. Als ze dit van elkaar moesten doen dan ging dat minder goed.

Ook de computer is goed bij het plaatsen van gezichten bij de juiste namen

Het experiment bestond uit een database van 58.000 foto’s die pasten bij dertien verschillende jongensnamen en 36.000 foto’s die weer pasten bij vijftien verschillende meisjesnamen. Tachtig procent van deze foto’s werden gebruikt bij het experiment. Toen was het tijd voor een soort algoritme om te kiezen uit twee verschillende namen bij een gezicht. De computer kon dit het beste bij de naam Laurent en het minst goed bij de naam Emilie.

Het moeilijke aan het onderzoek is de reden waarom gezichten en namen nou eigenlijk bij elkaar passen. Onderzoekers denken dat een mens zich gaat gedragen naar een bepaalde naam. Een soort zelfontplooiing. Jouw naam is namelijk je eerste sociale stempel. Elke naam heeft bepaalde associaties in de maatschappij. Deze stereotypes passen ook bij een bepaald uiterlijk. En het naar het schijnt ga jij je daarna gedragen.

En? Ben jij echt een Nina, Kimberley of echt een Iris?

LEES OOK: Als jij Sophie heet dan heb jij officieel de aantrekkelijkste naam

Reageer op artikel:
Haha! Raar maar waar: Je lijkt dus echt op je naam
Sluiten