Praat jij Limburgs? Dan ben je beter in spelling dan mensen die alleen Nederlands kunnen

Misschien denk je nu: Doa velt mig de boks van aaf, als je dit nieuws leest. Maar het is toch echt waar. Mensen die Limburgs spreken hebben gewoon een streepje voor op de rest.

Als jij ‘tweetalig’ bent opgevoed, in het Nederland en Limburgs, kan het best zijn dat je af en toe even moet nadenken wat je zegt. Voor jou klinkt ‘hongen’ super logisch als de verleden tijd van ‘hangen’, maar anderen vinden dit vooral ‘gans’ hilarisch.

Mensen die Limburgs praten, zijn beter in spelling

Toch blijkt uit twee onderzoeken – van studente taalwetenschappen Romy Roumans uit Geulle, voor het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit in Nijmegen – dat jij de winnaar bent. Want mensen die Limburgs én Nederlands praten, zijn beter in spelling.

Volgens de onderzoekster waren er veel vooroordelen over het opvoeden van kinderen in het Limburgs of in andere dialecten. Maar dat blijkt door haar onderzoeken allemaal onderuit gehaald.

Daarom: praat lekker verder in het Limburgs met je vriendinnen en familieleden. En als je ooit kinderen krijgt, praat dan ook lekker Limburgs tegen hen. Want mensen die Limburgs praten zijn winning.

Haije!

1limburg.nl

Reageer op artikel:
Praat jij Limburgs? Dan ben je beter in spelling dan mensen die alleen Nederlands kunnen
Sluiten