Aha! Dus dit is de reden waarom jij linkshandig bent

Altijd als jij schrijft veeg je meteen de inkt uit, een schaar knipt moeilijk onhandig en dat geldt voor nog veel meer dingen. Jij bent linkshandig. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit iets met je rechterhand zou doen terwijl de maatschappij is ingericht op rechtshandigen.

Ongeveer negentig procent van de maatschappij is rechtshandig dus eigenlijk is het best bijzonder als jij tot de kleine tien procent linkshandigen behoort. Maar, waarom eigenlijk?

Rechts- of linkshandig?

Er is regelmatig onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen links- of rechtshandig zijn. Er werd altijd gedacht dat er genetische verschillen in de hersenen voorkomen maar de onderzoekers van Ruhr University Bochem hebben er een heel andere verklaring voor.

Genetisch verschil in de ruggengraat

Door de onderzoekers werd er onderzoek gedaan bij zwangere vrouwen. Om precies te zijn bij vrouwen die tussen de acht en twaalf weken zwanger waren. Om te snappen wat ze precies hebben onderzocht is het belangrijk om te weten dat de motor cortex (ingewikkelder wordt het niet) de hand- en armbewegingen coördineert.

De onderzoekers kwamen erachter dat ze al in de achtste week van de zwangerschap aan de ruggengraat van de baby konden zien of de baby links- of rechtshandig werd. Ze konden dit zien aan de ruggengraat omdat de motor cortex met de ruggengraat contact maakt.

De conclusie die hieruit werd getrokken is dat er geen genetisch verschil in de hersenen zit, maar wel in de ruggengraat. Weet je dat ook weer.

Oh ja, en dit zijn de redenen waarom het geweldig is dat jij linkshandig bent.

Thanks to science: 5 redenen waarom linkshandige meisjes de allerbeste zijn

Bedrock

Reageer op artikel:
Aha! Dus dit is de reden waarom jij linkshandig bent
Sluiten