Kim van der Blom
Kim van der Blom Life 7 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Love Island-winnaar Jack Fincham deed een zelfmoordpoging na de show

Oud Love Island-deelnemer Jack Fincham vertelt in een podcast dat hij vorig jaar een einde aan zijn leven probeerde te maken toen zijn ‘geld op was’ en hij opeens veel minder werk had. In 2018 was Jack te zien in Love Island, uiteindelijk won hij dat seizoen samen met zijn ex, Dani Dyer.

Als jij of iemand die je kent te maken heeft met suïcidale gedachten, neem dan contact op met Stichting Zelfmoordpreventie via 113 of www.113.nl

Jack Finchams verhaal

Tijdens een aflevering van de The Steven Sulley Study podcast, die 6 oktober online kwam, vertelde Jack open over hoe zijn mentale gezondheid achteruit ging in de jaren na zijn deelname aan Love Island. Zoals meerdere oud-deelnemers, was Jack niet voorbereid op de bekendheid die na de show bij zijn deelname kwam kijken, samen met veel werkaanbiedingen en geld die hij door zijn deelname kreeg. Maar hij legde uit dat dit van zeer korte duur was en door de jaren heen begon het uit de hand te lopen voor de realityster.

“Ik denk dat er meer begeleiding van hen [de producenten van de show] zou moeten zijn,” vertelt Jack in de podcast. “Ze zouden moeten zeggen ‘luister, je gaat dit geld verdienen- investeer het, doe er iets mee.”

‘Ik had structuur’

Jack vertelde ook hoe zijn ontslag bij zijn salesbaan, voordat hij de villa in ging, betekende dat hij geen structuur meer had na de show. “Ik heb slechte ADHD. Ik kan me nergens op concentreren. Ik verdiende goed geld met verkopen. Ik was gelukkig. Ik had structuur,” vertelt hij.

Zonder zijn salesbaan om hem op het goede spoor te houden, onthulde Jack dat het hem teveel werd. “Er was geen structuur,” zei hij. “Ik had al die vrije tijd en al dat geld. Ik wil niet zeggen dat ik het heb verkloot, maar zonder die structuur viel mijn leven uit elkaar.” Jack geeft toe dat die gebrek aan structuur betekende dat hij “veel werk verloren door domme dingen te doen.”

“Ik ben geen slecht persoon, maar soms doen goede mensen slechte dingen,” voegde de 29-jarige eraan toe. “Plotseling stopte de telefoon met rinkelen. Daardoor raakte ik de afgelopen zes maanden in paniek.”

Het dieptepunt

Vervolgens vertelt hij: “Ik was depressief. Dit was het afgelopen jaar, toen het geld opraakte en de werkaanbiedingen minder werden. Rock bottom was voor mij het punt dat ik niet meer het geld verdiende wat ik eerst verdiende en dat ik voelde, op een bepaald punt, dat ik hier niet meer wilde zijn. Ik heb dit nog nooit eerder verteld. Rond kerst heb ik een overdosis genomen. Ik was klaar om te gaan. Ik wilde hier niet meer zijn. Het is verontrustend om over na te denken.”

Sinds zijn dieptepunt werkt Jack aan het opbouwen van zijn mentale gezondheid. Hij focust zich op zijn carrière en zijn dochter die begin 2020 werd geboren. “Ik moet meer vertrouwen in mezelf hebben,” vertelt Jack. Hij heeft zelfs zijn eigen kantoorboekhandel opgezet. “Op deze manier weet ik dat ik van maandag tot en met vrijdag moet opstaan en heb ik structuur.”

Heb jij hulp nodig? Bel dan naar de zelfmoordlijn via 113 of 0800-0113 of chat met iemand.