Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 25/06/2017

Hoe leuk: Volgens onderzoek is het bekijken van schattige dieren samen met je lover goed voor je relatie

Op vakantie gaan, een vaste dag 'daten' of iets nieuws proberen tussen de lakens zijn allemaal activiteiten die ervoor kunnen zorgen dat de sprankel in je relatie blijft. Ho, stop. Met je lover naar plaatjes kijken met schattige dieren is een véél betere relatietherapie.

Het beste excuus om naar schattige dieren te kijken

Zo saai, elke week een vaste datenight met je lover. En al die standjes hebben jullie nu ook wel uitgeprobeerd. Maar er is een bezigheid die echt nooit gaat vervelen. Alhoewel hij misschien niet meteen staat te springen, is dit een super goed excuus als hij zich wil inzetten in jullie relatie. Samen naar foto’s van schattige dieren kijken.

Een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychological Science vertelt ons dat schattige dieren heel veel goeds doen voor je relatie. Kijken naar foto’s met puppy’s of kleine konijntjes doet wonderen.

Met het onderzoek hoopten de wetenschappers te ontdekken of er een manier is om de hersenen iets positiefs te laten associëren met zijn of haar partner. Om tot een conclusie te komen werden 144 getrouwde jonge koppels (onder de veertig jaar) ondervraagd.

Lekker foto’s kijken

Tijdens het eerste gedeelte van het onderzoek werd de koppels gevraagd om een test te maken over hoe tevreden zij zijn met hun relatie. Daarna, na een paar dagen, gingen de koppels naar een lab om hun houding en gedrag tegenover hun partner te meten.

Zes weken lang kregen de deelnemers individueel een heleboel foto’s te zien. Daartussen zaten foto’s van hun partner. De helft van deze foto’s bestond uit een neutrale foto. Bijvoorbeeld de partner en een bal. De andere helft van de foto’s bestond uit positieve plaatjes inclusief de partner. Denk aan een foto met partner en het woord ‘fantastisch’ of een foto met partner en… een puppy.

Elke keer voordat de foto’s weer getoond werden, werden de deelnemers ook gevraagd of het gedrag tegenover de partner na de vorige keer van het zien van de foto’s was veranderd.

Conclusie

Na het experiment kwamen de wetenschappers erachter dat wanneer er schattige, positieve dingen op afbeeldingen stonden samen met de partner in kwestie, het gedrag naar de partner in kwestie veel positiever was.

Dit positieve gedrag resulteerde in een beter huwelijk voor de koppels die de schattige plaatjes te zien kregen. Niet een grote verrassing als je het ons vraagt, want wie houdt er nu niet van naar schattige dieren kijken? En dan staat je lover er ook nog eens bij op ook.

Netflix wordt puppy’s kijken

Toch bizar dat de koppels daardoor een betere relatie kregen. Ook de hoofdonderzoeken McNulty was verbaasd: ‘Ik was eigenlijk best verrast dat het werkte. De theorieën over relaties die ik heb bestudeerd benadrukten juist dat zoiets simpels nooit een huwelijk zou kunnen beïnvloeden.’

Maar natuurlijk, het meest belangrijke aan je relatie een boost geven is je eigen gedrag en dat van je lover. Maar, nu we weten dat het kijken naar plaatjes met schattige dieren positief werkt, kunnen we morgen al aan de slag gaan. ‘Schat, vanavond geen Netflix. We gaan een avondje foto’s van de meest lieve schattige dieren bekijken.’ Te leuk.

LEES OOK: Zijn jij en je lover echte knuffelkonten? Dan is jullie relatie sterker

Reageer op artikel:
Hoe leuk: Volgens onderzoek is het bekijken van schattige dieren samen met je lover goed voor je relatie
Sluiten