Wist je dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft? Wij vertellen je er alles over

Vaak doe je we er maanden over om je make-up helemaal op te maken – soms wel jaren. Denk bijvoorbeeld aan dat oogschaduwpallet dat je één keer in het jaar voor kerst gebruikt of je foundation, die gebruik je vaak alleen als het echt nodig is. Maar raad eens? Make-up heeft een houdbaarheidsdatum en voor ieder product is dit weer anders.

Wij hebben voor je uitgezocht hoelang je je make-upproducten kan gebruiken.

Houdbaarheidsdatum make-up

We weten dat het zwaar is om dingen weg te gooien, maar voor make-up zit er een belangrijke reden achter de houdbaarheidsdatum. Cosmetica kan namelijk bacteriën vasthouden, wat betekent dat je deze eigenlijk op je gezicht smeert. Dat wil je natuurlijk niet, want we doen er alles aan om juist een gezonde huid te krijgen.

Psst, deel dit met je vriendinnen via Pinterest.

Een over de datum mascara of oogschaduw kan zorgen voor oogirritaties, roodheid en zwellingen. Een te lang bewaarde foundations of concealer kan voor huidproblemen, huidirritaties en infecties veroorzaken. Dat willen we natuurlijk voorkomen, daarom hebben we voor je op een rijtje gezet hoelang je make-up kan gebruiken vanaf het moment dat je het product opent:

1. Houdbaarheidsdatum foundation

Houdbaarheid: ongeveer zes maanden tot één jaar.
Bij verandering in textuur moet je je foundation sowieso vervangen, dit geldt ook voor alle andere producten. Je kan je foundation bacteriënvrij houden door er zo min mogelijk met je vingers aan te zitten, pomp je foundation bijvoorbeeld rechtstreeks op je kwast, beautyblender of achterkant van je hand.

2. Make-up houdbaarheid liquid highlighter

Houdbaarheid: ongeveer zes maanden tot één jaar.
Hoewel vloeibare highlighter veel minder lang meegaat dan poeder highlighter kan je het alsnog tot ongeveer 6 maanden gebruiken. Probeer de highlighter altijd op een droge plek op te bergen.

3. Houdbaarheid mascara

Houdbaarheid: ongeveer drie maanden.
Voor mascara geldt een make-up houdbaarheidsdatum van maximaal drie maanden. Door over de datum mascara kan je makkelijk ooginfecties krijgen, om dit te vermijden moet je ze elke drie maanden vervangen.

4. Houdbaarheidsdatum oog- of wenkbrauwpotlood

Houdbaarheid: ongeveer één jaar.
Deze producten gaan langer mee omdat je ze regelmatig slijpt waardoor ze weer een nieuw puntje krijgen. Toch is het belangrijk dit soort producten niet te lang te  gebruiken omdat ze dicht bij het oog gebruikt worden.

5. Make-up houdbaarheid liquide eyeliner

Houdbaarheid: drie tot vier maanden.
Net als mascara is een liquid eyeliner sneller over de datum. Daarnaast is het ook belangrijk dat je dit soort producten niet deelt met anderen, hierdoor kan je makkelijk bacteriën overbrengen.

6. Make-up houdbaarheidsdatum oogschaduw

Houdbaarheid: ongeveer drie tot zes maanden.
Hoewel dit poeder producten zijn die over het algemeen langer meegaan, wordt oogschaduw natuurlijk rond je ogen gebruikt waardoor het wel belangrijk is dat je ze vaker dan ‘normaal’ uitgewisseld worden.

7. Houdbaarheidsdatum concealer

Houdbaarheid: ongeveer zes maanden tot één jaar.
Concealer heeft dezelfde houdbaarheidsdatum als foundation. Probeer de concealer uit de zon te houden, raak de applicator daarnaast zo min mogelijk met je vingers aan om bacteriën te vermijden en als de consistentie veranderd moet je dit product meteen weggooien.

8. Make-up houdbaarheidsdatum blush en poeder

Houdbaarheid: ongeveer twee jaar.
Make-up met de langste houdbaarheidsdatum zijn poeders. Wel moet je je kwasten blijven schoonmaken, anders blijft je poeder besmet worden met bacteriën. Hier lees je hoe je je make-up kwasten het beste kunt schoonmaken.

9. Houdbaarheid crème blush en andere sticks

Houdbaarheid: twaalf tot achttien maanden.
Dit zijn producten die tussen vloeibaar en poeder in zitten, zoals je vaste concealer of crème blush. Als je bij deze producten een verandering in textuur ziet, geldt het ook – zo snel mogelijk vervangen.

10. Make-up houdbaarheidsdatum lipproducten

Houdbaarheid: ongeveer één jaar.
Hiermee bedoelen we lipsticks, lipliners en lipglossen. Bij dit soort producten komt het vaker voor dat je ze langer gebruikt dan eigenlijk hoort. Je hebt waarschijnlijk meerdere soorten lip producten en wisselt ze af, zo kan het ook zijn dat je bepaalde producten vergeet en weer terugvindt. Dan is het belangrijk dat je terugdenk aan de datum waarop je ze voor het eerst gebruikt hebt.

11. Houdbaarheidsdatum parfum

Houdbaarheid: ongeveer acht tot tien jaar.
Parfum is het meest houdbare product binnen alle cosmetica. Als je je parfum uit de zon houdt is de make-up houdbaarheidsdatum pas na jaren.

12. Houdbaarheid nagellak

Houdbaarheid: ongeveer één tot twee jaar.
De zon en warmte zorgen ervoor dat je nagellak sneller gaat klonten. Dus zolang je ervoor zorgt dat dit niet gebeurd, kan je nagellak één tot twee jaar gebruiken.

Lees ook: De beste natuurlijke huidverzorging voor elke twenty-something

Reageer op artikel:
Wist je dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft? Wij vertellen je er alles over
Sluiten