Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 17 feb 2018

Ahá! Dit is het bewijs dat mannen en vrouwen elkaar ècht niet begrijpen

Dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus is toch al eventjes bekend. Of ja, daar gaan we in ieder geval vanuit aangezien er op bepaalde vlakken heel wat verschillen aan te wijzen zijn. Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat onze aanname bevestigt.

Het is niet altijd even handig als we elkaar niet begrijpen. Maar ergens is het misschien ook maar goed. Lees maar verder.

Waarom mannen en vrouwen elkaar niet begrijpen

Voor een onderzoek van Universiteit Gent werden 170 Vlaamse koppels tussen de 18 en 76 jaar gevraagd om mee te doen. Als eerst mocht iedere deelnemer apart een paar minuten praten over iets dat binnen hun relatie wel eens tot ruzie leidt.

Vervolgens mochten de stellen vragen over hun partner beantwoorden. Als de antwoorden goed bleken te zijn, was dat een teken dat de betreffende persoon goed aanvoelt wat zijn of haar partner voelt of denkt.

Het resultaat? De mannelijke én vrouwelijke deelnemers wisten slechts 20% van de vragen goed te beantwoorden. De conclusie die de onderzoekers hieruit trokken, is dat we niet begrijpen hoe de ander denkt of voelt.

Waar dat door komt? Volgens psychologe Céline Hinnekens, die het onderzoek voerde, kan dit komen omdat we in een discussie veel met onze eigen gedachten bezig zijn en dat we snel met elkaar discussiëren. Door deze twee zaken hebben we geen tijd om ons in te leven in de ander om tot een weloverwogen besluit te komen.

Maar er is goed nieuws

Als je je nu schuldig voelt, heeft Hinnekens een reden om je vooral niet zo te voelen. Ze zegt namelijk dat als we álles zouden weten wat onze partner denkt, we dan helemaal niet gelukkig zouden zijn. 20 procent is een veilige grens, volgens haar.

Kortom, don’t panic en gewoon jezelf blijven.

Reageer op artikel:
Ahá! Dit is het bewijs dat mannen en vrouwen elkaar ècht niet begrijpen
Sluiten