Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 20 jun 2015

Mannen zijn blijkbaar gevoeliger dan vrouwen, ze verbergen het alleen beter

Als iemand jou de vraag stelt wie er gevoeliger is, mannen of vrouwen, dan zou je kiezen voor de vrouw toch?! Grappig, want dit onderzoek bewijst het tegenovergestelde.

Jij zit te snotteren bij The Notebook. Vriendlief zit naast je en kijkt je spottend aan. Je hoort ‘m al denken ‘emotioneel wrak’. En vervolgens loopt ‘ie weg. Huilende vrouwen, die gaan mannen liever uit de weg. Mannen vinden altijd dat vrouwen snel gevoelig zijn. En wij op onze beurt vinden dat mannen ongevoelig zijn. Alleen blijkt dat laatste totaal niet waar te zijn.

Het schijnt namelijk dat mannen gevoeliger zijn dan vrouwen als ze geconfronteerd worden met emotionele stimulansen. In het onderzoek kregen vijftien mannen en vijftien vrouwen een serie aan videos te zien die emotionele gevoelens zou moeten opwekken. Hun reacties werden gemeten door elektroden op hun huid.

De videos die de mannen en vrouwen te zien kregen waren opgedeeld in vier categorieën: gelukkig makend, opwindend, hartverwarmend en grappig. In alle categorieën reageerden mannen sterker qua emoties. Bij de hartverwarmende content reageerden ze zelfs twee keer zo sterk als vrouwen. Toen de onderzoekers daarna de mannen en de vrouwen vroegen hoe ze de videos hadden ervaren reageerden de mannen minder emotioneel dan de vrouwen terwijl de elektroden iets heel anders hadden gemeten. De mannen vlakten hun emoties af en vrouwen dikten ze juist aan. Overigens gaf 67% van de mannen later wel toe dat ze hun emoties hadden onderdrukt.

Waarom? Wij hebben drie goede redenen voor je:

Mannen hebben geleerd hun emoties te onderdrukken

Stel je voor dat je Prins op het Witte Paard komt aanrijden en hij barst in tranen van geluk uit omdat hij je eigenlijk heeft gevonden? Dat klinkt heel raar toch? Terwijl als wij vrouwen het zouden doen, het iets romantisch zou hebben. Eigenlijk toch vreemd. Het is iets wat we gewend zijn. Iets wat mannen aanleren vanaf jongs af aan. Huilen is voor meisjes en emoties tonen ook.

Mannen zijn de sterkere partij

In de maatschappij wordt de man neergezet als de held, de sterke partij, de redder in nood. Het tonen van emoties wordt vaak gezien als teken van zwakheid. Een man moet voor ons zorgen, voor ons jagen. En als hij gaat huilen nadat hij een konijntje heeft doodgeschoten, dan zouden wij geen eten hebben (oké bij wijze van spreke dan). Hij is de fixer, wij zijn de verzorgende partij.

Wij vrouwen vinden het niet aantrekkelijk

Ook daar zijn mannen zich van bewust. Wij vrouwen vinden het niet aantrekkelijk om een enorm emotionele man te hebben toch? Stel je voor dat je vriendlief zit te snotteren in zijn tissue omdat je vriendin die bij jullie aan tafel zit vertelt over haar break-up. En niet alleen qua huilen. Een man die super emotioneel is, vinden wij gewoon niet zo aantrekkelijk. We houden van stoer.

Reageer op artikel:
Mannen zijn blijkbaar gevoeliger dan vrouwen, ze verbergen het alleen beter
Sluiten