Renée
Renée | LinkedIn Nieuws 20 mrt 2018

Doorbraak! De mannenpil is dichterbij dan je denkt dus zeg maar dag tegen de hormonen

Ben jij feministisch genoeg om te zeggen dat het tijd is dat mannen hun steentje bijdragen aan anticonceptie? Kun je nog steeds niet geloven dat zij alleen voor condooms of een vasectomie kunnen kiezen? Dan is er goed nieuws, want er is een doorbraak in het onderzoek naar de mannenpil.

Zeg eens eerlijk, hoe veel makkelijker zou je leven zijn als je niet iedere dag de pil hoeft te slikken? Of laten we het zo zeggen: als je niet meer chronisch moe bent, verlost bent van je hoofdpijn en je jezelf weer gelukkig voelt zoals vroeger? Precies. Kom maar door met de mannenpil.

Succesvolle testen met de mannenpil

Goed nieuws, want een recente test met een mannenpil heeft succesvol uitgepakt. 83 mannen tussen de 18 en 50 jaar deden mee. Zij gebruikten het orale anticonceptiemiddel DMAU, dimethandrolone undecanoate.

Wat blijkt? Om een lang verhaal kort te maken, het middel lijkt veilig te zijn na een maand lang dagelijks gebruik. Professor Stephanie Page van de University of Washington vertelt: ‘Deze veelbelovende resultaten zijn ongekend in de ontwikkeling van een prototype voor de mannelijke pil.’

Hoe werkt de mannenpil?

Deze mannenpil werd 28 dagen geslikt tijdens het eten. De mannen kregen een verschillende dosis (100, 200 of 400 mg) of een placebo pil. De 100 mg pillen zijn vergelijkbaar met effectieve mannelijke anticonceptiemiddelen in langetermijnonderzoeken.

Bij degenen die de mannenpil van 400 mg slikken werden testosteron en andere hormonen die je nodig hebt voor de productie van sperma onderdrukt. Of dat genoeg is, is trouwens de vraag. De wetenschappers laten vallen dat een twee dagelijkse dosis aan te raden zouden zijn.

Negatieve effecten

Een mogelijke bijwerking is gewichtstoename en minder goed cholesterol, maar het zou niet heel drastisch zijn. Dat is goed nieuws, want eerdere onderzoeken werden nog gestopt door negatieve effecten van de mannenpil.

Denk hierbij aan depressie, acne en verandering in libido. Maar hé, is dat niet wat sommige vrouwen nu óók al meemaken? Hoe dan ook, het lijkt erop dat we steeds dichterbij het eindproduct komen. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reageer op artikel:
Doorbraak! De mannenpil is dichterbij dan je denkt dus zeg maar dag tegen de hormonen
Sluiten