Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Life 13 sep 2018

Hmm, blijkbaar heb je meer zin in seks wanneer je ongesteld bent

Je menstruatie is geen pretje. We willen allemaal het liefst zo snel mogelijk weer van die buikkrampen, hoofdpijn en stemmingswisselingen af. Toch komen er ook positieve dingen bij kijken want je hebt schijnbaar meer zin in seks tijdens je menstruatie.

Seks tijdens menstruatie

Ugh, is het weer die tijd van de maand? Het liefst wil je de hele dag met een dekentje en een reep chocolade op de bank zitten, maar heb je ook gemerkt dat je soms juist meer zin in iets anders hebt? Zoals seks? Dat is iets wat we eigenlijk niet snel zouden verwachten, gezien al die irritante ongemakken.

Toch zeggen veel meiden dit te ervaren. Gynaecoloog Adeeti Gupta zegt: ‘Een menstruatiecyclus gaat gepaard met allerlei hormonale veranderingen. Zo doen er zich voortdurend stijgingen en dalingen voor in je oestrogeen-, progesteron- en testosteronniveau.’

Wat betekent dat? Nou, die hormonen hebben veel invloed op hoeveel zin jij hebt in seks met je lover. De niveaus oestrogeen en progesteron die tijdens je menstruatie veranderen, zorgen voor een hoger libido. Oestrogeen verhoogt je libido en progesteron verlaagt het juist.

Hoe zit dit dan?

Door schommelende hormonen krijg jij meer zin om een avondje in bed te duiken met je lief, maar waarom dan? Neurowetenschapper Nan Wise legt uit: ‘Voor je je menstruatie krijgt, ontstaan er pieken in je oestrogeen en progesteron. Net voordat je ze werkelijk krijgt, dalen ze weer en zodra je menstrueert begint de oestrogeen weer langzaamaan te stijgen. Dat moment in je cyclus zorgt er bij veel vrouwen voor dat ze meer zin hebben in seks dan anders.’

Net voordat die irritante ongesteldheid begint, is je progesteron het laagst en je oestrogeen het hoogst. Resultaat? Meer zin in seks, ondanks de vervelende buikkrampen.

Seks als medicijn

Je schommelende hormoonniveaus zijn niet de enige die invloed hebben op je libido. Voor veel meiden is het namelijk ook zo dat seks of masturbatie ontspannend werkt. Het kan namelijk menstruele pijn wegnemen, iets wat je natuurlijk heel graag wilt tijdens je menstruatie.

Volgens Nan verschilt het wel echt per persoon. Ze zegt: ‘Sommige vrouwen houden er net niet van om te vrijen als ze last hebben van buikkrampen en bloedverlies, terwijl het bij anderen juist zorgt voor een soort ontlading.’

Maar mocht je dus hebben gemerkt dat je meer zin hebt in die ene week, dan weet je nu waarom.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Geweldig! Dit bedrijf stuurt je gebak als je ongesteld bent

Womans Health Magazine

Reageer op artikel:
Hmm, blijkbaar heb je meer zin in seks wanneer je ongesteld bent
Sluiten