Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 11 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

5 redenen waarom je last kan hebben van ‘menstruatiepijn’ terwijl je niet ongesteld bent

Menstruatiepijn is normaalgesproken al verschrikkelijk en het is al helemaal vervelend als je niet eens ongesteld bent?! Menstruatiepijn wordt het meest geassocieerd met, hoe kan het ook anders, menstruatie. Toch is dit niet altijd de enige reden waarom je pijn kunt krijgen. Soms betekenen die krampen down there iets heel anders.

Wij zetten 5 redenen op een rijtje waarom je ‘menstruatiepijn’ kan hebben terwijl je niet ongesteld bent.

5 redenen voor menstruatiepijn terwijl je niet ongesteld bent

1. Endometriose

Deze chronische ziekte komt ongeveer bij 10% van alle vrouwen in vruchtbare levensfase. Dit betekent dat je er al last van kan hebben vanaf de eerste keer dat je ongesteld wordt. Bij vrouwen met endometriose verlaat het baarmoederslijmvlies het lichaam niet via de vagina, maar komt het slijmvlies in de buikholte terecht (bijvoorbeeld op de eierstokken, blaas, darm of de ophangbanden van de baarmoeder). Zoals je misschien wel kan voorstellen, doet dit heel erg pijn en kan dit voor een chronisch ontstekingsproces zorgen. Veel mensen met de aandoening zullen tijdens hun menstruatie extreem pijnlijke menstruatiepijn ervaren. Ze kunnen ook gedurende de hele menstruatiecyclus krampen voelen.

2. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een veel voorkomende, langdurige aandoening van het spijsverteringsstelsel die voor een aantal vervelende symptomen in de darmen zorgen. Denk aan maagkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en verstopping. PDS zorgt er vaak voor dat de spieren in de darmen meer samentrekken dan nodig is voor een normale stoelgang. Dit kan dan leiden tot pijn in de onderbuik en krampen die lijken op menstruatiepijn. Sporten en gezond eten kunnen klachten verlichten.

3. Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar Pelvic Inflammatory Disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken. Dit is het gevolg van verspreiding van bacteriën, meestal vanuit de vagina via de baarmoederhals naar de inwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Het is meestal een teken dat je een soa hebt, zoals chlamydia of gonorroe. Krampen zijn een symptoom van PID en kunnen voelen als menstruatiepijn. Pelvic Inflammatory Disease kan worden behandeld met een korte antibioticakuur. Je moet natuurlijk altijd wel eerst even langs de huisarts.

4. Zwanger

Op het moment dat je menstruatiepijn hebt maar niet ongesteld bent, heb je jezelf vast wel eens afgevraagd of je misschien zwanger kan zijn. Dit zou ook zeker kunnen. Krampen kunnen een veel voorkomend symptoom zijn tijdens het begin van je zwangerschap. Krampen tijdens de zwangerschap zijn meestal heel onschuldig, maar als ze ernstig zijn of als je ook last hebt bloedingen of duizeligheid, raadpleeg dan asjeblieft een arts.

5. Stress

Stress kan invloed hebben op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen en dit kan dus ook ‘menstruatieklachten’ veroorzaken. Als je last hebt van stress kan je het beste een lekker stuk wandelen met muziek op je oren of je kunt ademhalingsoefeningen doen. Daarnaast moet je kijken naar welke factoren jouw stress geven. Werk? Relatie? Iets anders? Kijk of je daar iets aan kunt veranderen. Werkt dit niet? Ga dan naar de huisarts om even te overleggen of zij iets voor je kunnen doen.

Thank us later: yoga blijkt te werkt tegen heftige menstruatiepijn