Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 12 mei 2016

MEOW! Volgens wetenschappers heeft je kat een accent

Dat jij en je kat één zijn dat wist je al. En je kat neemt natuurlijk ook hetzelfde prinsessengedrag over wat betreft haar dieetwensen: alleen verse tonijn. Maar volgens onderzoekers neemt je lieverd waarschijnlijk ook nog eens jóuw accent over. Zou het?

Een groep onderzoekers die het gedrag van dieren observeert heeft een mogelijk nieuwe doorbraak in kattenland ontdekt. Zij geloven namelijk dat je kat jouw accent overneemt. Eerder is al aangetoond dat groepen wolven hetzelfde ´accent´ hebben.

Nog 5 jaar onderzoek

De wetenschappers van de Universiteit van Lund in Zweden zullen de komende vijf jaar katten van verschillende delen uit Zweden observeren om te kijken wat hun gemiauw betekent. Ze zullen kijken naar de variatie in de melodie en intonatie van hun gemiauw.

Susanna Schotz en haar team zullen verschillende accenten van mensen opnemen en vervolgens individueel naar de katten kijken of hun geluid verandert als ze een nieuw, onbekend accent horen:

´Elke kat gebruikt een bepaalde toonhoogte om aan te geven of ´ie zin heeft in een snack of echt honger heeft. Maar ook of ‘ie naar buiten wil of aandacht vraagt. We moeten beginnen om te begrijpen wat katten zeggen. Zodra we dat boven water hebben, kunnen we kijken of rassen bepaalde accenten hebben. En of katten die in bepaalde delen van het land wonen andere toonhoogtes miauwen. Als het inderdaad zo is dat katten een accent overnemen, kunnen we in de toekomst dierenziekenhuizen en asiels uitstekend helpen.´

Wij kunnen in ieder geval niet wachten op het moment dat een weggelopen kat, het asiel binnenkomt en er direct duidelijk wordt dat die plat Amsterdamse miauwende kat toch écht uit de Jordaan komt…

LEES OOK: Waarom het goed voor je is om je kat te knuffelen volgens de wetenschap

Reageer op artikel:
MEOW! Volgens wetenschappers heeft je kat een accent
Sluiten