Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 3 okt 2015

Met dit korte stappenplan vergeet je nooit meer een naam

Wat is het toch vreselijk eigenlijk. Iemand stelt zich aan je voor en eigenlijk zeg je iets in de trant van: 'Leuk je te ontmoeten.' Maar hoe diegene tegenover je nou heette? Je hebt werkelijk geen flauw idee. Eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk heb je niet eens echt geluisterd. Of je hoorde het gewoonweg niet. Het kan nog wel eens vervelende situaties opleveren waarin de ander denkt dat je nogal ongeïnteresseerd bent.

Daarom een stappenplan waar je misschien even je best voor moet doen, maar die wel zeker weten werkt.

1. Focus

Het overkomt jou ook. Je luistert niet eens écht als iemand zich voorstelt. Dus probeer je, hoe idioot het misschien ook klinkt, echt te focussen als iemand zijn of haar naam uitspreekt. Doordat je simpelweg aandachtiger luistert zal je de naam in ieder geval verstaan.

2. Repeat

Nu je de naam in ieder geval goed hebt gehoord is het belangrijk dat je de naam blijft herhalen. Nee, dit hoeft niet per se hardop maar wel in je hoofd. Een handige truc is dat je haar of zijn naam hardop herhaalt. Bijvoorbeeld als iemand zich voorstelt en je zegt: ‘Roos, wat leuk je te ontmoeten’ in plaats van alleen ‘wat leuk je te ontmoeten.’ Doordat je de naam hardop uitspreekt is de naam niet meer vreemd voor je.

3. Denk in plaatjes

Spel de naam in je hoofd, zodat je de letters voor je ziet. Zo wordt de naam niet alleen een klank maar ook een denkbeeldig plaatje. En zoals we allemaal weten, werken plaatjes ontzettend goed voor het onthouden van dingen.

4. Linken

Link de naam aan iets of iemand. Link bijvoorbeeld de naam Lotte aan Lo, wat je weer doet denken aan Lo uit The Hills. Zo vergeet je het minder snel.

5. Wees sociaal

Hoe meer je met iemand praat, des te meer je over diegene te weten komt. En daardoor past een naam ook bij iemand. Je kunt je bijvoorbeeld ook vast niet voorstellen dat je lover een andere naam heeft, het past namelijk zo goed bij hem. In werkelijkheid komt dit omdat je zoveel tijd met hem doorbrengt en zijn naam aan hem linkt. Klets daarom gerust iemand de oren van zijn hoofd.

Zit jij sowieso een beetje over je geheugen in?

De volgende heerlijke hapjes en dranken zijn ontzettend goed voor je geheugen. Klik op de foto om er achter te komen:

Reageer op artikel:
Met dit korte stappenplan vergeet je nooit meer een naam
Sluiten