8 x tips om minder alcohol te drinken

Af en toe is het goed om even stil te staan bij hoeveel alcohol je drinkt. Want die weekenden hakken er soms goed in. En wanneer je het ook gezellig vindt om doordeweeks een wijntje open te trekken kan het geen kwaad om eens een beetje te minderen. Je krijgt er namelijk een hoop voor terug.

Om mee te beginnen heb je een stuk meer energie wanneer je niet zo veel drinkt. Ook voel je je lichamelijk beter en heeft het een positief effect op je huid en je uitstraling. Wanneer je wil minderen met je alcoholgebruik zijn dit tips die je kunnen helpen.

1. Schrijf de redenen op waarom je wil minderen met drinken

Ben je na een weekend doorhalen de halve week moe, vind je het zonde van je geld of heb je het idee dat je gezondheid eronder lijdt? Schrijf voor jezelf op waarom je minder wil drinken en houd dat voor ogen op de tijden dat je het moeilijk vindt om maat te houden. Door het op te schrijven heb je een helder doel voor ogen en is het makkelijker om je hieraan te houden.

2. Stel een budget vast en houd je daaraan

Wanneer je op stap gaat en het is gezellig dan is het verleidelijk om halverwege de avond nog even langs het pinautomaat te lopen. Maar wanneer je een bepaald budget voor jezelf vaststelt en je hier ook aan houdt is het makkelijker om maat te houden gedurende de avond. Pin vooraf een bepaald bedrag en laat je pinpas thuis.

3. Schenk kleinere glazen in

Schenk thuis eens wat kleinere glazen in. Zo heb je toch het idee dat je bijvoorbeeld twee of drie glazen wijn op hebt terwijl de hoeveelheid een stuk minder is.

4. Drink water in plaats van je drankje wanneer je dorst hebt

Wanneer je op stap gaat heb je soms gewoon dorst. Maar vaak sla je dan je drankje achterover en bestel je snel weer een nieuwe. Wat je beter kunt doen is water bestellen want dat is het enige dat echt helpt tegen de dorst. Zo hoef je geen alcohol achterover te gooien waar je uiteindelijk weer meer dorst van krijgt. Extra voordeel; je kater is op deze manier ook een stuk minder erg.

5. Doe niet mee aan rondjes

In een groep zitten er altijd wel mensen bij die hun drankje sneller op hebben dan jij. Wanneer je meedoet aan de rondjes drink je sneller door want hé, je hebt niet voor niets geld in de pot gestopt toch? Wanneer je niet aan de rondjes meedoet kun je je eigen tempo bepalen zonder dat je je opgejaagd hoeft te voelen.

6. Stop met het drinken van shotjes

Ongemerkt tik je door het drinken van shotjes een enorme hoeveelheid alcohol weg. Extra nadelen zijn dat het veel geld kost en dat je kater de volgende dag aanzienlijk groter is. Wanneer je alleen al stopt met het drinken van deze shotjes tussendoor zul je je én stukken beter voelen én een hele hoop geld besparen.

7. Plan een alcoholloze periode in

Het is goed om eens in de zoveel tijd te kijken of het je lukt om een alcoholloze periode in te plannen. Dat kan een weekend zijn, een week of een maand. Het gaat erom dat je jezelf kunt uitdagen met de doelstelling. Wanneer je er heel veel problemen mee hebt om je doelstelling te halen weet je ook dat er iets moet veranderen aan je alcoholgebruik. Kost het je geen enkele moeite om nuchter te blijven voor de periode die je bepaald hebt dan weet je dat je geen probleem hebt.

8. Houd bij hoeveel je in een bepaalde periode drinkt

Het is best confronterend om bij te houden hoeveel je drinkt. Of je het nu bijhoudt van de zaterdagavond of van een hele week, feit is dat je waarschijnlijk niet in de gaten had dat je zoveel alcohol dronk. Het is aan jou om wel of niet iets met die informatie te doen. Je kunt kiezen voor een alcoholloze periode of één van de andere bovenstaande tips.

Reageer op artikel:
8 x tips om minder alcohol te drinken
Sluiten