Goed of slecht? Voor eens en voor altijd de waarheid over minerale oliën

Minerale oliën staan vaak op de zwarte lijst als het om clean beauty gaat. Toch zijn er ook een aantal professionals die er nog altijd bij zweren. Wat is nu écht het verhaal van minerale oliën?

We weten dat we er mee moeten oppassen, maar waarom precies is niet duidelijk. Kun je minerale oliën beter altijd skippen, of valt het reuze mee? Dit zijn onze bevindingen.

Minerale oliën: de feiten en fabels

Minerale oliën zijn kleur- en geurloos en zijn derivaten van petroleum. Het houdt vocht vast in de huid, verzacht de huid en verbetert de huidbarrière. Klinkt goed, toch? Niet voor iedereen dus.

Zo ontstaat minerale olie

Petroleum ken je vast van Vaseline of de bekende 8 hour cream van Elizabeth Arden. Het vettige ingrediënt is perfect wanneer je wondjes hebt. Petroleum is fossiele olie en wordt gemaakt van restjes dierlijke en plantaardige stoffen zoals algen en plankton. Gewoon natuurlijk dus. De olie wordt flink gezuiverd voor je het op je gezicht smeert.

De voordelen van minerale oliën

Zoals we hier boven al noemden zijn minerale oliën goed voor hydratatie. Het ingrediënt is daarom geschikt voor mensen met een droge huid of bijvoorbeeld eczeem. Het legt als het ware een soort beschermlaagje over je huid waardoor deze de tijd krijgt om te helen. Daarnaast kan pollution en bijvoorbeeld koude lucht je huid ook niet bereiken.

De nadelen van minerale oliën

Het is eigenlijk best gek dat het zo vaak in een negatief daglicht staat, want het is juist één van de ingrediënten die voor weinig irritatie zorgt. Dit maakt het heel geschikt voor de gevoelige huid. Een nadeel is wel dat het de poriën kan verstoppen. Als je dus last van acne hebt of je merkt dat je meer mee-eters of puistjes hebt na het gebruik van minerale oliën dan kun je het beter skippen. Dit ligt trouwens niet aan het ingrediënt zelf, maar de combinatie van verschillende stofjes samen.

Verder is het gebruik ervan in cosmetica helemaal veilig. De niet-veilige varianten mogen helemaal niet voorkomen in skincare dus daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Klinkt zo slecht nog niet, toch?

Lees ook: