Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 9 feb 2015

Model met huidziekte nieuw gezicht van Desiqual en Diesel

Winnie Harlow (19) is hard op weg om een supermodel te worden. Niet heel  bijzonder zul je misschien denken, maar Winnie lijdt al vanaf haar vierde jaar  aan de huidziekte vitiligo. Maar nu mag ze een fles champagne opentrekken want ze heeft een groot contract binnengesleept bij Diesel.

De huidziekte die Winnie heeft heet vitiligo. Het is een aandoening waarbij pigmentafwijkingen optreden. Op haar vierde werd de ziekte bij haar vastgesteld en vanaf dat moment krijgt ze steeds meer witte plekken op haar hoofd en lichaam. Maar Winnie schaamt zich er niet voor, sterker nog; ze is er juist trots op. Hierdoor heeft ze het geschopt tot het eerste fotomodel met vitiligo.

Discriminatie

Om daar te komen heeft ze een lange weg af moeten leggen. Als kind werd ze uitgescholden voor ‘zebra’ en ‘milky’. Het was zo’n heftige periode voor haar dat ze toen zelfs aan zelfmoord heeft gedacht. Niet lang geleden mocht ze terug naar haar oude school om te praten over haar aandoening én over de discriminatie waar ze mee moest dealen. Nu ze jaren verder is verbergt ze haar vlekken niet meer met make-up, maar heeft ze er juist haar handelsmerk van gemaakt. Ze zegt hierover: ‘Mensen hebben een blanke of een bruine huid, ik heb beide, en het heeft in mijn voordeel uitgepakt. Ik kreeg er vrede mee dat ik er zo origineel uitzag en heb daardoor mijn kansen kunnen pakken.’

Kansen pakken

En haar kansen pakken heeft ze gedaan. In 2014 deed ze mee aan het 21e seizoen van America’s Next Top Model. Ze was het eerste model met de huidziekte vitiligo. Nadat ze de wedstrijd moest verlaten heeft ze niet bij de pakken neergezeten want ze haalde twee superdeals met Desiqual en Diesel binnen. Voor Desiqual schittert ze in een aantal campagnes, en het merk noemde haar zelfs al hun muze. Ook prijzen ze de doorzettingskracht van Winnie, en vinden ze haar het levende bewijs van het feit dat we allemaal speciaal zijn en het ver kunnen schoppen, als we er maar zelf in geloven.

Reageer op artikel:
Model met huidziekte nieuw gezicht van Desiqual en Diesel
Sluiten