Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Life 9 januari 2020

De 4 emotionele fases die alle moeders en dochters samen meemaken

Er is één vrouw in je leven die er áltijd voor je is: je moeder. Van kleins af aan is ze je grootste aanbidder. Hoewel je dat niet altijd hebt gewaardeerd (uhum – puberteit), is ze een belangrijke houvast in je leven nu je ouder bent.

Als puber kon jij op z’n zachtst gezegd best wel een b*tch zijn tegen je moeder. De hormonen gierden natuurlijk door je lijf, maar je moeder is vast blij dat je deze fase inmiddels bent ontgroeid.

De relatie tussen moeder en dochter

Nu je ouder (lees: volwassener) bent, kun je terugkijken op al die jaren samen met je mamsie. Van duimen bij op haar schoot tot niet durven thuiskomen nadat je te lang bent blijven hangen in de kroeg: deze vier fases zijn ongetwijfeld herkenbaar voor jou en je moeder.

1. De fase tot aan de puberteit

Tot aan de puberteit was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Je was (bijna) altijd zoet en enorm afhankelijk van je moeder. Stiekem hoopte ze dat je voor altijd haar kleine meisje zou blijven waar ze voor kon zorgen.

Je vond het namelijk heerlijk dat ze elke dag een setje kleding voor je klaar legde en je haren strak invlocht. Bij haar voelde je je veilig en geborgen. Niemand kon jou iets aandoen als je haar hand vasthad. Totdat je ging puberen natuurlijk.

2. De fase tijdens de puberteit

Toen je begon te puberen, begon je je ook steeds meer aan je moeder te irriteren. Als ze vroeg hoe je dag op school was, haalde je standaard uit met een felle ‘gewoon’ alsof ze de meest vreselijke vraag stelde. Het enige wat zij wilde, was jou helpen. Adviezen geven aan haar dochter die ineens wel érg snel ouder begon te worden.

In deze periode had je haar ook meer dan ooit nodig, maar wel op jouw voorwaarden. Je werd voor het eerst ongesteld, wilde af van je been- en schaamhaar en moest opzoek gaan naar je eerste behaatje. Dat vond je natuurlijk ronduit gênant. Liever zocht je zelf uit hoe je die tampon inkreeg en bij de beha-afdeling wilde je niet langer dan 30 seconden spenderen. Het afrekenen bij de kassa mocht zij doen want stel je eens voor dat iemand je zou zien.

3. De fase vlak na de puberteit

Vanaf een jaar of zestien kwam je langzaam uit de puberteit. Hoewel je daarvoor al wel bezig was met seksualiteit, werd die interesse groter vlak na je puberteit. Je kan je de gesprekken met je moeder vast nog wel herinneren. Het liefst zakte je door de grond als ze het woord ‘condooms’ liet vallen maar tja, dat hoorde er allemaal bij.

Na de puberteit was je meer en meer bezig met vriendjes of vriendinnetjes en durfde je, in tegenstelling tot tijdens de puberteit, wél je lover mee naar huis te nemen. Voor haar was het wel even wennen dat je lief bij je bleef slapen maar *slik* ze moest je ooit loslaten.

Tegen de tijd dat je achttien werd (of misschien nu zelfs wel bent), begon je haar adviezen steeds meer ter harte te nemen. Vooral toen je op kamers ging en dagelijks je moeder belde om te vragen hoe je vlekken uit je kleding krijgt en hoe je haar heerlijke lasagne kan maken.

4. De fase nu je een volwassen vrouw bent

Tegenwoordig is alles anders. Jij woont op jezelf en nu bezoek je liever je moeder in het weekend dan dat je een avond gaat stappen met vriendinnen. Je geniet van alle momenten met haar samen en jullie plannen regelmatig leuke dagjes weg en reizen in. Van ruzie is inmiddels geen sprake meer en je bent blij met al haar goede moederadviezen.

Je hebt eindeloos veel respect voor de manier waarop zij haar leven heeft opgebouwd en jou groot heeft bedacht. Want hoe doe je dat toch allemaal? Afstuderen, werken, sparen voor een huis en noem maar op. Gelukkig ben jij je ervan bewust dat je het beste voorbeeld hebt gehad. Ahhh, wat ben jij je moeder toch dankbaar!

Lees ook:

Reageer op artikel:
De 4 emotionele fases die alle moeders en dochters samen meemaken
Sluiten