Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 9 jan 2017

Moeite met Dry January? Deze zinnetjes helpen volgens onderzoek

We hebben allemaal de neiging om het jaar te beginnen met goede voornemens. En met stipt op nummer één is toch wel het stoppen of minderen met drinken. Heb jij je ook gewaagd aan Dry January maar heb je het loodzwaar? Volgens onderzoek helpen deze zinnetjes.

Social media was nog nooit zo helend

Waar we vaak klagen over de ´slechte´ invloed van social media op ons leven, kan het je ook zomaar eens helpen om met je tengels van alcohol af te blijven. Reddit, een Amerikaanse sociale nieuwswebsite, is daar het perfecte voorbeeld van.

Op Reddit is het namelijk mogelijk om discussies te starten over bepaalde onderwerpen. En zo werd dat ook gedaan voor ‘alcoholisten’ die nuchter wilden worden. Om zo niet hun verhaal te delen, elkaar te inspireren en te motiveren.

Deze zinnen doen het voor je

Het bleek dat de mensen die een jaar lang anderen op Reddit op de hoogte hielden over hun alcoholgebruik succes boekten. Zo bleek dat van de 23 procent gebruikers die destijds actief hun lotgenoten op de hoogte hielden, daarvan nu 77 procent al bijna een jaar(!) nuchter zijn.

Recovery.org deed ook onderzoek naar welke zinnen als het meest motiverend werden ervaren door de gebruikers. Als je het even niet meer ziet zitten, zeg dit dan tegen jezelf:

 1. Ik zal niet drinken vandaag
 2. Ik blijf nuchter
 3. Ik doe iedere dag mijn best
 4. Ik neem babystapjes
 5. Ik blijf sterk
 6. Ik heb het goed gedaan vandaag
 7. Ik ben trots op mezelf
 8. Zeg ook vooral tegen anderen die hun Dry January verhaal vertellen dat je trots op ze bent. Elkaar aanmoedigen is altijd een goed idee.

  Misschien komen deze tips ook van pas:
  8 x tips om minder alcohol te drinken

  Reageer op artikel:
  Moeite met Dry January? Deze zinnetjes helpen volgens onderzoek
  Sluiten