Moeite met plassen als anderen je kunnen horen? Dat is hartstikke normaal

Sommige mensen kunnen overal plassen. In de bosjes, achter een auto langs de kant van de weg, in de zee, op de enige wc die grenst aan een doodstille ruimte waar mensen werken. Het maakt ze allemaal niets uit. Maar als jij iemand bent die spontaan niet meer kan als je weet dat iemand in de buurt is of kan meeluisteren, nou dan ben je plasverlegen of pee-shy.

Je kent het wel. Van die wc hokjes die aan de onderkant open zijn en waar de muren bestaan uit dunne schotjes. Iedereen in de ruimte zal het kunnen horen als jouw straal in de pot klettert. Huiver je bij deze gedachte? Dan zijn deze wc’s een ware horror voor jou.

Het kan zijn dat hoe nodig je ook moet, het je niet gaat lukken om te plassen. Je wilt je blaas legen. Je wilt de opluchting. Maar het lukt niet.

Het goede nieuws is: je bent niet de enige die hier last van heeft. Sterker nog, er is een naam voor: paruresis, ook wel plasangst genoemd. Wereldwijd hebben zo’n 220 miljoen mensen plasangst.

Het komt neer op 7 procent van de bevolking. Dat lijkt misschien weinig, maar er zijn ongeveer net zo veel mensen die linkshandig zijn of dagelijks contactlenzen dragen.

Pssssssssss

Paruresis komt vaker voor bij mensen die een beetje verlegen en zelfbewust zijn, neurotische trekjes hebben en gewetensvol zijn. Maar eigenlijk kan het iedereen overkomen.

Het is in ieder geval niet raar. En er zijn manieren om er mee om te gaan. Dan hebben we het gelukkig niet over je plas ophouden tot je weer thuis bent.

Laat bijvoorbeeld een kraan lopen als dat kan of spoel door om geluid te maken dat je afleidt. Klets niet met mensen aan de andere kant van de deur, dat maakt je alleen maar bewuster van alles. Lees liever wat artikelen op je telefoon. Dat zorgt voor ontspanning.

Lukt het je nog niet om te plassen? Lees dan rustig verder. Dit artikel bijvoorbeeld: 1-0! Vrouwen kunnen beter tegen stress dan mannen stress-770x462

Reageer op artikel:
Moeite met plassen als anderen je kunnen horen? Dat is hartstikke normaal
Sluiten