Moeite met rekenen? Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt hoe dat kan

Zodra je vriendinnen in een restaurant of bij een borrel vragen de rekening te splitten gaat jouw hoofd op zwart. Je ziet de cijfer op de rekening, maar wat je moet betalen? Geen idee. Ook weet je nooit zeker of je wel genoeg geld terug krijgt bij de kassa, maar hé, daar hebben ze de pinpas voor uitgevonden. Nee, je bent geen ster in rekenen. Maar het goede nieuws: het is niet jouw schuld.

Ook al ben je nog zo slim, heb je gestudeerd of heb je inmiddels een goede baan, rekenen blijft jouw makke. Dat je een gruwelijke hekel hebt aan rekenen en dat je er ook totaal niks van bakt, was voor jou al heel lang duidelijk.

Ook wetenschappers hadden al door dat sommige mensen, hoe goed en slim ze ook zijn op andere gebieden, gewoon niet kunnen rekenen. Maar hóé dat kan, dat was een raadsel. Tot nu. Want twee onderzoekers aan de Georgetown University Medical Center en Stanford University hebben nu een theorie over rekenproblemen.

Hou je vast

De twee wetenschappers stellen dat rekenproblemen ontstaan door afwijkingen in de hersenen die het geheugen ondersteunen. Het gaat om het procedureel geheugen, ook wel motorisch geheugen. Dit geheugen is ook betrokken bij andere ontwikkelingsstoornissen, zoals dyslexie.

Dit motorische geheugen zorgt er voor dat je sommige dingen normaal gesproken op de ‘automatische piloot’ gaat doen. Bijvoorbeeld autorijden. En rekenen. Waardoor je weet dat 8+9 17 is, in plaats van dat je het iedere keer weer opnieuw moet uitrekenen.

Rekenen gaat niet automatisch

Eerst dachten wetenschappers dat niet kunnen rekenen bijvoorbeeld kwam door slecht rekenonderwijs op de basisschool. Of door een slecht ruimtelijk kortetermijngeheugen. Dan zou je bijvoorbeeld moeite hebben met je rekeningnummer of je telefoonnummer onthouden.

Maar dit bleek niet helemaal het geval te zijn. Je leert rekenen net zoals iedereen, alleen wordt het niet ‘geautomatiseerd’ in je hoofd. Het gaat niet vanzelf, zoals het bij andere mensen uiteindelijk wel vanzelf gaat.

Lekker dan

Kortom, je kunt er gewoon he-le-maal niks aan doen dat je niet kunt rekenen. Maar irritant is het soms wel dat cijfers voor jou hocus pocus zijn. Al is het ook wel lekker makkelijk om andere mensen gewoon alles voor je uit te laten rekenen. En je hoeft nooit de pot te zijn tijdens het stappen met je vriendinnen.

Ben je een 0 in rekenen? Dan wil je dit vast ook wel lezen: 7 herkenbare situaties als je een 0 bent in rekenen

Reageer op artikel:
Moeite met rekenen? Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt hoe dat kan
Sluiten